Teško ozlijeđena pješakinja na pješačkom prijelazu

Slika /2018/pješački1.jpg

Ove su godine u Istri tri pješaka smrtno stradala, a sedam ih je teže ozlijeđeno te policija poziva na oprez vozače, ali i pješake

Foto: Ilustracija

U prometnoj nesreći, koja se dogodila jučer oko 9.10 sati u Ulici Veruda u Puli, jedna je osoba teško ozlijeđena.

Nesreća se dogodila kada je 53-godišnjakinja upravljala automobilom Peugeot, pulske registracijske oznake, kolnikom Ulice Veruda. Dolaskom do raskrižja s Tomasinijevom ulicom, vozačica se pješačkom prijelazu nije približavala dovoljnom sigurnosnom brzinom tako da se može u slučaju potrebe zaustaviti, već je udarila automobilom u 84-godišnjakinju koja je prelazila preko pješačkog prijelaza.

Pješakinja je zbog zadobivenih ozljeda prevezena u pulsku bolnicu, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđena te je zadržana na liječenju.

Zbog sumnje da je počinila kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, protiv vozačice automobila podnosi se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

Policijska uprava istarska poziva vozače na oprez i uvažavanje pješaka. Naime, ove godine su na istarskim prometnicama smrtno stradala tri pješaka, sedam pješaka zadobilo je teže ozljede, a 20 pješaka je lakše ozlijeđeno.

Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, policija apelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:
 
  • usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik
  • zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz
  • ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu. 

Ujedno podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:
 
  • pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja
  • kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila
  • koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika
  • ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga
  • ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom.

Dragi vozači i pješaci, imajte na umu da nepoštivanjem prometnih propisa ne ugrožavate samo sebe, već i sve druge sudionike u prometu.   
 

Stranica