Teško ozlijeđeni biciklisti u Puli i Umagu

Slika /2018/biciklisti pažnja.jpg

Lijepo vrijeme na prometnice mami velik broj biciklista pa policija poziva bicikliste na poštivanje prometnih propisa, a ostale sudionike na povećani oprez

Foto: Ilustracija

Policija je u prethodna dva dana zabilježila tri događaja u kojima su biciklisti teško stradali. Prometna je policija 7. lipnja oko 14,45 u ulici Riva zabilježila događaj u kojem je 65-godišnja nizozemska državljanka upravljala biciklom te je prelaskom preko tračnica izgubila nadzor nad biciklom, pala i teško se ozlijedila.

Već idućeg dana oko 10 sati na Vodnjanskoj cesti 56-godišnji austrijski državljanin je upravljao biciklom Vodnjanskom cestom te je dolaskom do raskrižja s Ulicom Vallelunga, na nizbrdici izgubio nadzor nad biciklom i pao na kolnik. U nesreći je vozač teško ozlijeđen.

Posljednji događaj zabilježen je jučer oko 18,30 sati na području Umaga u mjestu Crveni vrh, kada je 64-godišnja slovenska državljanka na nizbrdici izgubila nadzor nad biciklom, pala na kolnik i teško se ozlijedila nakon čega joj je pomoć pružena u pulskoj bolnici.

Uvijek nosite kacigu!

Bez obzira što zaštitna kaciga obavezno propisana za osobe mlađe osobe od 16 godina, preporučujemo da i ostali vozači koriste zaštitne kacige namijenjene za vozače bicikala, obzirom da su kod pada vozača bicikla, ili pak sudjelovanja u prometnoj nesreći, najčešće ozljede glave vozača bicikla, koje su određenim slučajevima dovele i do smrtne posljedice vozača bicikla.

Pridržavajte se prometnih pravila!
 • Bicikl je vozilo i vi ste vozač. Sva prometna pravila odnose se i na vas!
 • Poštujte prometne znakove, semafore i sva prometna pravila i signale baš kao što biste činili da vozite automobil! 
 • Potpuno se zaustavite kod znaka stop i crvenog svjetla na semaforu.
 • Vozite se u smjeru kojim se kreću i ostala vozila!
 • Vozite se po biciklističkim stazama ili trakama kado god možete.  Ukoliko one ne postoje, vozite se po kolniku, što bliže desnom rubu!
 • Kada prelazite cestu na mjestu semafora i preko ''zebre'' bez označene biciklističke staze, siđite s bicikla te ga ručno gurajte.
 
Budite vidljivi!
Vozačima je ponekad teško primijetiti biciklista zbog njegove veličine.  Zbog toga je za biciklistu  važno  da ga uoče drugi sudionici u prometu. Bilo da se vozite danju ili noću, preporučljivo je nositi reflektirajuću  odjeću i svijetle boje te kacigu jarkih boja. Možete nositi i nešto što reflektira svjetlo (reflektirajuće trake i sl.).
Reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću obavezni ste nositi kad god se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, noću te danju u slučaju smanjene vidljivosti.

Pripazite da vaš bicikl ima propisano osvjetljenje! 
U sumrak, zoru, noću te  danju u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.
Osim rasvjete, nužno je imati i netrokutaste katadioptere (tzv. mačje oči) crvene boje na stražnjoj strani bicikla te po jedan katadiopter žute ili narančaste boje na svakoj strani pedale s prednje i stražnje strane kako biste bili lakše uočljivi ostalim vozačima.

Budite predvidljivi i signalizirajte!
 • Neka vaše namjere budu jasne svim sudionicima u prometu.
 • Vozite na način da ostali sudionici u prometu ne moraju naglo reagirati na vaše pokrete. 
 • Pogledajte iza ramena prije skretanja
 • Signalizirajte skretanje na način da ispružite jednu ruku ulijevo ili udesno, ovisno na koju stranu želite skrenuti.
 • Kod skretanja ili nekog drugog manevra uspostavite s drugim vozačima kontakt očima kako biste bili sigurni da su vas uočili.
 
Mislite unaprijed!

Predvidite što će vozači, pješaci, drugi ljudi, životinje ili biciklisti učiniti sljedeće. Pazite na pukotine i rupe na cestama, stakla, lišće i pse.
Pazite na parkirane automobile kako se ne bi slučajno otvorila vrata što je izuzetno opasno za bicikliste.
 
I ne manje važno:
 • Uvijek se vozite sami na biciklu osim ako bicikl ima više od jednog sjedala.
 • Nikada nemojte voziti bez ijedne ruke na upravljaču.
 • Nemojte nositi ništa što može narušiti vašu ravnotežu dok se vozite.
 • Nemojte koristiti slušalice audio prijenos zvuka. Ako je volumen potpuno stišan, još uvijek ne možete dobro čuti zvukove vozila u blizini.
 • Ukoliko se na istom putu nađete s dva ili više vozača bicikala, krećite se jedan iza drugoga.
 • Nemojte voziti bicikl pod utjecajem alkohola ili droga!
 
Policijska uprava istarska želi svim vozačima bicikla sigurnu vožnju!      

Priopćenja