U Valbandonu se provodi zajednička obuka o poštivanju ljudskih prava u zaštiti granica

  • Slika /2023/Valbandon naslovna.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Sudionici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Turske kroz praktične vježbe pod budnim okom hrvatskih i njemačkih trenera usavršavaju postupanje u zaštiti zelene granice

Foto: Policijska akademija

Policijski službenici koji istrčavaju iz vozila i savladavaju počinitelje, timovi policajaca koji pružaju liječničku pomoć potrebitima, dinamična interakcija na nekoliko jezika. Zvuči kao scenarij akcijskog filma sa kriminalističkom tematikom, a ustvari se radi o policijskoj obuci. Ovog se tjedna naime u Valbandonu provodi druga od ukupno četiri obuke planirane u 2023. godini u sklopu projekta ''Common Effort on Capacity Building: Border Surveillance with Respect to Human Rights'' („Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštivanje ljudskih prava“).

Projektom koji zajedno provode Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova i Savezna policijska akademija Savezne Republike Njemačke nastoji se povezati policijske službenike zemalja na tzv. zapadnobalkanskoj ruti kako bi što uspješnije svladavali izazove s kojima se susreću u postupanjima kod nezakonitih migracija. Policijski službenici imaju priliku kroz praktične vježbe i simulaciju stvarnih uvjeta na terenu naučiti kako pravilno postupati u različitim situacijama zaštite tzv. zelene granice, pri čemu je naglasak stavljen na zaštitu ljudskih prava.

Na obuci sudjeluje 16 policijskih službenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Turske. Uz certificirane Frontexove trenere Martinu Grdinić, Krešimira Kanižu i Nebojšu Komnenova te nacionalne trenere Roberta Kralja i Ivana Bosanca, obuku provode i njemački treneri Daniela Herzmann i Kevin Hagen.
„Najveći izazov na ovoj obuci je činjenica da polaznici dolaze iz različitih zemalja u kojima postupaju po različitim procedurama, te se međusobno ne poznaju. Naš zadatak je od njih stvoriti tim koji komunicira na engleskom jeziku i koji djeluje jedinstveno kako bi se ostvario zajednički cilj vježbe. Stoga naglasak stavljamo na terenskim vježbama u kojima korigiramo neke uočene nedostatke koji se događaju u vježbi, a koji im neće biti dozvoljeni u njihovom svakodnevnom radu“ istaknuo je Kevin Hagen.

Darko Angelovski, policijski službenik koji je na obuku došao iz Sjeverne Makedonije istaknuo je kako mu ovo nije prva obuka ovoga tipa, ali je zasigurno jedna od najinteresantnijih. „Jako sam ponosan da sam dio ove obuke koja za cilj ima analizirati taktike postupanja policijskih službenika pojedinih zemalja prema migrantima i mislim da će nove tehnike i znanja koje smo ovdje stekli pomoći u svakodnevnom radu“. Tugba Kocak Bozdemir na obuku je stigla iz turske savezne policije. Zaposlena je u na poslovima koordinacije i provedbe projekata turske policije sa zemljama iz ostatka Europe. „Ovo je prvi put da sam na međunarodnoj obuci ovoga tipa. Iskustva koja sam stekla tijekom ovog tjedna nastojat ću prenijeti u svoju domovinu te se nadam da ćemo i mi postupanja prema ranjivim skupinama implementirati na visoko profesionalnoj razini koju sam ovdje uočila.“

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ uvijek se trudi u obuke uvoditi nove elemente, koji pridonose stjecanju novih znanja i vještina. Tako se ovotjedna obuka provodi uz potporu Uprave za granicu, Policijske uprave istarske, a doprinos obuci su dali i policijski službenici ATJ Lučko koji su kroz praktične vježbe omogućili polaznicima stjecanje osnovnih znanja i vještina za postupanje u situaciji kada je nečiji život u opasnosti, a koja znanja su izuzetno bitna policijskim službenicima u postupanjima na zaštiti granice.
 

Pisane vijesti