Treća komponenta projekta ''Živim život bez nasilja'' u Labinu

Slika PU_I/vijesti/2015/debata.JPG

Foto: PU istarska

U OŠ ''Ive Lole Ribara'' u Labinu, jučer je za učenike sedmih razreda održana treća komponenta nacionalnog preventivnog projekta ''Živim život bez nasilja''. Riječ je o završnoj komponenti projekta, u kojoj su učenici kroz likovni i literarni izričaj te tematsku parlaonicu mogli istaknuti svoja razmišljanja na temu nenasilja, tolerancije i nediskriminacije. U debati, koju je vodila policijska službenica Odjela maloljetničke delinkvencije PU istarske Gordana Ostović, učenici su  temeljem dobivenih informacija i stečenih znanja u prve dvije komponente, aktivno debatirali o problemima vršnjačkog nasilja, novim oblicima nasilja u školi te posebice o aktualnom problemu nasilja na internetu.

Svoje mišljenje o nasilju općenito, kao i o izgradnji kulture nenasilja, učenici su dali i kroz natjecanje u izradi likovnih i literarnih radova, tako da je nakon debate organizirana i dodjela prigodnih nagrada za tri najuspješnija likovna i literarna rada, kao i pohvale za literarne radove. Pred dva tročlana povjerenstva za odabir radova bio je težak i zahtjevan posao, budući su učenici sačinili puno prekrasnih radova. Nagradu za najbolji likovni rad, koji će ići dalje na državno natjecanje osvojila je ANTONELLA FILIPAS, za rad u kombiniranoj tehnici, dok je najbolji literarni rad napisao DORIAN KANCIANI.

Inače, nacionalni preventivni projekt ''Živim život bez nasilja'', od školske godine 2013./2014.  provodi se u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a provođenje aktivnosti usmjereno je na učenike sedmih razreda osnovnih škola, s ciljem preveniranja nasilja u obitelji, nasilja prema ženama i nasilja među mladima. Nakon provedene završne komponente projekta učenici će putem anketnih upitnika dati svoje mišljenje o projektu i vrednovati usvojena znanja, koji će im kasnije pomoći u izgradnji stavova o nasilju i promoviranju kulture nenasilja i tolerancije.    



Stranica