Treći tjedan sigurnosti cestovnog prometa

Slika PU_I///pješaci kod arene.JPG

Foto: Ilustracija

Na inicijativu Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, od 4. do 10. svibnja 2015. godine, obilježava se Treći tjedan sigurnosti cestovnoga prometa, a tema Tjedna je unaprjeđenje sigurnosti djece u prometu.

Svjetska zdravstvena organizacija i Ujedinjeni narodi su koordinatori aktivnosti na globalnoj razini, dok je u Hrvatskoj inicijativu za obilježavanje Trećega tjedna sigurnosti cestovnoga prometa pokrenulo Ministarstvo zdravlja u suradnjis Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom unutarnjih poslova, a u akciju su se uključili i Hrvatski crveni križ, Hrvatski autoklub (HAK), Udruga RODA te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Cilj je zajedničkom suradnjom sa svima, koji su uključeni u rad na području sigurnosti u prometu, pridonijeti smanjenju smrtnosti i ozljeđivanja od prometnih nesreća, s naglaskom na djecu kao posebno ranjivu skupinu sudionika u prometu.

Stradavanja u prometnim nesrećama su vodeći uzrok smrti od ozljeda u dječjoj i mlađoj odrasloj dobi. lako se u Hrvatskoj posljednjih godina bilježi trend pada smrtnosti od prometnih nesreća, kako u ukupnoj populaciji tako i u djece, potreban je sustavan rad na povećanju sigurnosti u prometu. S tim u vezi, ovog će se tjedna na području PU istarske provesti slijedeće aktivnosti:

  • 5. i 7. svibnja edukacija djece  DV ''Pjerina Vrbanac'' u Potpićnu i Raši
  • 5. svibnja od 6.30 do 8 sati, na području PP Buje, preventiva prometna akcija ''Korištenje dječjih autosjedalica''
  • 6. svibnja oko 11 do 12 sati, na Trgu Jakima Rakovca u Bujama, održat će se info punkt te simulacija prometne nesreće i pokazna vježba, a koji će organizirati PP Buje, Crveni križ Buje OŠ ''Mate Balote'' DV ''Buje'', Grad Buje, DVD Buje i Dom zdravlja Umag
  • 6. svibnja od 7.30 do 8.30 sati kod DV ''Olga Ban'' u Pazinu edukacija roditelja o važnosti korištenja autosjedalica
  • 7. svibnja u prostorijama PPrP Pula edukacija djece DV ''Zvjezdice'' i ''Topolino''


Stranica