Trgovala kriptovalutama preko posrednika pa ostala bez novaca

Slika /2021/investicijske prijevare copy.jpg

Policija poziva građane da budu oprezni i da se dobro informiraju prije nego što nekom daju ili ulože novac

Foto: Ilustracija

Pulska je policija zaprimila prijavu 39-godišnje hrvatske državljanke koja je prevarena prilikom trgovine kriptovalutama.

Naime, 39-godišnjakinja je putem internetske stranice stupila u kontakt s osobama koje su se predstavile kao djelatnici tvrtke koja posluje kriptovalutama te su joj obećali veliku zaradu. Po njihovim uputama, 39-godišnjakinja je od sredine veljače do početka kolovoza tvrtki sa sjedištem u Londonu uplatila više desetaka tisuća kuna, nakon čega su joj se osobe prestale javljati. Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja.

Policijska uprava istarska upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Ukoliko se odlučite na ovakav način trgovanja i investiranja, prvo se trebate dobro informirati o svim rizicima. Također se preporuča korištenje provjerenih i registriranih investicijskih društava, a trebalo bi izbjegavati tvrtke koje imaju sjedišta u egzotičnim zemljama jer postoji velika vjerojatnost da ćete postati žrtve prijevare.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati. 

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku. Zapamtite, budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac. U slučaju da posumnjate kako se radi o prijevari ili ako postanete žrtva prijevare, događaj prijavite policiji.
 

Stranica