Tribine povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Slika PU_I/vijesti/2015/tribina.JPG

Foto: PU istarske 

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Policijska uprava istarska u suradnji sa Službom za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, već tradicionalno održava tribine na temu ovisnosti s učenicima škola diljem Istre.

Tako su ove godine održane sljedeće tribine:

  • 20. studenoga u OŠ Raša s učenicima sedmih i osmih razreda
  • 26. studenoga u Umagu s učenicima sedmih i osmih razreda OŠ Marije i Line Umag te Talijanske osnovne škole Galileo Galilei
  • 3. prosinca u OŠ Barban s učenicima sedmih i osmih razreda

Prije održavanja samih tribina, stručni suradnici i profesori škola su kroz redovnu nastavu s učenicima razgovarali o temama ovisnosti o alkoholu i drogama, tako da su učenici željeli dobiti odgovore na pitanja što potiče mlade ljude na konzumaciju alkohola, koliko se ljudi uspije izliječiti od ovisnosti, kako se ponašati u situacijama kada im netko ponudi nekakvo sredstvo ovisnosti, gdje se osobe koje su u problemima s ovisnošću mogu javiti te što može učiniti prijatelj ili obitelj takvog pojedinca, kako smanjiti osjećaj osamljenosti koji često potiče konzumaciju sredstava ovisnosti, koje su zdravstvene posljedice ovisnosti, jesu li igrice ovisnost, kako se može prekršajno odgovarati za posjedovanje droge te mogu li i sami tužiti osobu koja im prodaje sredstva ovisnosti.

Ovakav način rada s djecom osvještava opasnosti konzumiranja sredstava ovisnosti, ali ih i potiče na razmišljanje o odgovornom ponašanju, kako prema sebi tako i prema njihovim prijateljima. Važno ih je poučiti da u trenutcima kada im se ponudi sredstvo ovisnosti znaju reći ne, bez obzira da li će to značiti neprihvaćanje od strane određenog društva.

Tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u Istri se provodi i nacionalni preventivni projekt „Zdrav za pet“, kroz koji se učenicima osmih razreda svih osnovnih škola govori o štetnosti i posljedicama konzumacije alkohola, a učenicima prvih razreda srednjih škola o štetnosti i posljedicama konzumacije droga. Održavaju se i info punktovi na javnim površinama gradova, s ciljem senzibilizacije šire javnosti o problemu ovisnosti, sportski turniri, kroz vijeća za prevenciju gradova policijski službenici s članovima učeničkih vijeća obilaze ugostiteljske objekte i trgovine te dijele promotivne letke, koji upozoravaju djelatnike na zabranu prodaje alkoholnih pića maloljetnim osobama, kandidatima za polaganje vozačkih ispita policijski službenici predaju na temu „Alkohol-promet“, kao i niz ostalih preventivnih aktivnosti.



Stranica