Trošio novac trgovačkog društva za privatne potrebe

Slika /2019/novac.jpg

Muškarac je s računa trgovačkog društva podignuo oko pola milijuna kuna koje je trošio za privatne potrebe, a ne u poslovne svrhe

Foto: Ilustracija

Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave istarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjim rumunjskim državljaninom i utvrdili sumnju da je počinio kaznena djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju te povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Policija sumnjiči muškarca da je od 1. siječnja 2018. do 6. listopada 2021. godine, kao osoba ovlaštena za zastupanje i raspolaganje sredstvima trgovačkog društva iz Umaga, s ciljem da sebi pribavi znatnu nepripadajuću imovinsku korist, bez pravnog osnova s bankovnog računa trgovačkog društva podizao novac i bezgotovinskim transakcijama plaćao osobnu potrošnju. Isto tako je na ime pozajmice s računa trgovačkog društva obavio transakciju na račun druge osobe u Italiji, bez namjere da se ta pozajmica vrati. Time je oštetio trgovačko društvo iz Umaga za oko pola milijuna kuna.

Muškarca se također tereti da je povrijedio obvezu vođenja poslovnih knjiga trgovačkog društva jer u njima nisu evidentirane sve nastale poslovne promijene, a one koje su evidentirane, nisu temeljene na urednim i vjerodostojnim knjigovodstvenim ispravama, čime je otežano provjeravanje poslovnih događaja, financijski položaj i uspješnost poslovanja društva.

Zbog sumnje da je počinio navedena kaznena djela, protiv osumnjičenog se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
 

Stranica