U Buzetu obilježen Svjetski dan oživljavanja

  • Slika
  • Slika

Kako bi se podigla svijest građana o nužnosti brze intervencije kod srčanog zastoja, 16. listopada obilježava se Svjetki dan oživljavanja

Foto: PU istarska

Svake godine 16. listopada obilježava se Svjetski dan oživljavanja kako bi se podigla svijest građana o potrebi oživljavanja do dolaska hitne medicinske službe. Naime, intervencijom unutar tri do pet minuta od trenutka zastoja srca mogućnost preživljavanja povećava se za više od 50 posto te je stoga  ključno da s postupkom oživljavanja započnu osobe koje se nalaze na mjesto događaja.

Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije organizirao je stoga u subotu, 16. listopada od 10 do 12 sati, na Trgu Fontana u Buzetu preventivnu akciju, u kojoj su sudjelovali djelatnici hitne medicinske pomoći iz Buzeta, Gradsko društvo Crvenog križa Buzet i djelatnici Policijske postaje Buzet.

Podsjećamo da se u vrijeme pandemije bolesti COVID-19 osobi, koja je doživjela iznenadan srčani zastoj, na siguran način može pomoći pridržavajući se preporuka Europskog vijeća za reanimatologiju o oživljavanju tijekom pandemije. Prema tim preporukama, izvodi se samo vanjska masaža srca, bez umjetnog disanja, a za vrijeme izvođenja iste potrebno je unesrećenoj osobi zaštitnom maskom, maramicom ili tkaninom pokriti nos i usta. Disanje je potrebno provjeriti isključivo promatranjem prsnog koša, a nakon postupka oživljavanja nužna je higijena ruku.


 

Stranica