U Puli obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

  • Slika /2023/međ. dan droga7.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Obilježavanjem ovog dana nastoji se upozoriti na štetnost zlouporabe droga, ukazati na zdrave životne izbore te istaknuti vrijednost suradnje i zajedništva različitih organizacija u prevenciji zlouporabe opojnih droga

Foto: PU istarska 

Diljem svijeta danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama pa je tako i Policijska uprava istarska, u suradnji a partnerima, organizirala prigodan info punkt na Narodnom trgu u Puli kako bi upozorila javnost na štetnost zlouporabe droge i ukazala na zdrave životne izbore. 

Osim policije, na Narodnom trgu bili su predstavnici Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Grada Pule, Gradskog društva Crvenog križa Pula, Obiteljskog centra i udruga Institut i UZPIRO koje se bave problemom ovisnosti. 

Tijekom prvih pet mjeseci ove godine, na području Policijske uprave istarske evidentirana su 42 kaznena djela iz domene zlouporabe droga, a 310 osoba prijavljeno je zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, odnosno zbog posjedovanja droge za vlastitu upotrebu. Policija je u navedenom razdoblju ostvarila 433 zapljene, a zaplijenila je oko 10 kilograma marihuane, oko dva kilograma amfetamina te manje količine kokaina, heroina, ecsasya i drugih vrsta droga i lijekova koji se nalaze na popisu droga. ''U odnosu na isto razdoblje prošle godine vidljivo je povećanje broja kaznenih djela, prekršaja i zapljena, što pokazuje da policija ozbiljno pristupa problemu ovisnosti i nastoji kroz svoje aktivnosti otkriti što veći broj preprodavača droge te time suzbiti dolazak droge do krajnjih konzumenata'', rekao je voditelj Službe organiziranog kriminaliteta policijske uprave Dino Hajdarević.    

Pored represivnih aktivnosti, poslovi prevencije policijske uprave provode i niz preventivnih aktivnosti. Tijekom cijele školske godine u osnovnih i srednjim školama u Istri provodi se nacionalni preventivni projekt ''Zdrav za pet'' s ciljem senzibiliziranja mladih na problem svih oblika ovisnosti, kao i podizanja razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja te usvajanje zdravih stilova života. Brojne preventivne aktivnosti provode se i tijekom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti od 15. studenoga do 15. prosinca. 



Kroz analizu podataka o radu Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti vidljivo je da se tijekom prošle godine radilo s ukupno 2.259 osoba. Od ovog broja, zbog problema konzumacije droga javilo se 549 osoba i 125 članova njihovih obitelji. Ostali korisnici su se javili zbog poteškoća s područja mentalnog zdravlja. Od ukupnog broja liječenih, zbog ovisnosti o opijatima javilo se 456 osoba, zbog konzumacije marihuane pomoć je potražila 51 osoba, zbog zlouporabe amfetamina pomoć su potražile 33 osobe, a zbog konzumacije kokaina pomoć je potražilo sedam osoba. Jedna osoba pomoć je zatražila zbog konzumacije ecstasya, a još jedna osoba javila se zbog konzumacije benzodiazepina. 

kako je istaknula voditeljica službe Helena Mitrović, broj korisnika koji su se prošle godine javili zbog zlouporabe droga gotovo je jednak kao i godinu prije. ''Broj opijatskih ovisnika manji je za 1.7% nego lani. Iako je broj uglavnom stabilan u posljednjih šest godina, vidljiv je blagi trend opadanja jer ima sve manje novoevidentiranih heroinskih ovisnika. Broj korisnika koji su došli u službu zbog zlouporabe marihuane veći je za 24%'', rekla je Mitrović.

''Ova aktivnost ima za cilj upozoriti što veći broj građana na problem raširenosti zlouporabe droga i zajedničkim snagama se suprotstaviti ovom ozbiljnom problemu današnjice. Grad Pula kontinuirano promiče zdrave stilove života kao jedan od učinkovitih načina prevencije rizičnih ponašanja i svih oblika ovisnosti. U suradnji s policijom održavamo edukacije u osnovnim školama I druge aktivnosti koje imaju pozitivan odjek tako da je u planu njihovo kontinuirano provođenje. Također, suradnjom Grada Pule i komunalnog poduzeća Herculanea podržana je inicijativa Udruge Institut Pula koja je ove godine započela s organiziranim sakupljanjem odbačenog infektivnog otpada te je uspostavljen SOS telefon i stranica za dojave građana'', istaknula je zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić. 

U obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, uključile su se i udruge koje se bave problemom ovisnosti, kao i Obiteljski centar i Gradsko društvo Crvenog križa Pula. Uloga Gradskog društva Crvenog križa Pula ističe se kroz potporu u obilježavanju važnijih datuma kroz radionice u školama te promotivne info-punktove i podjelu promotivnih materijala Crvenog križa. 

Predstavnici institucija su građanima koji su posjetili info punkt kroz razgovore i dijeljenjem letaka nastojali istaknuti važnost suradnje i zajedništva različitih organizacija u prevenciji i suzbijanju zlouporabe opojnih droga, ali i važnost obitelji u početnoj fazi otkrivanja problema ovisnosti, kao i u fazama uspostavljanja svijesti o problemu i pružanju pomoći ovisnicima.

Pisane vijesti