U Puli obilježen Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

  • Slika /2020/ndscp01.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas se obilježava prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa, a poruka vozačima je: kad sigurno voziš, sigurno stižeš

Foto: PU istarska

Jeste li znali koji su najčešći ubojice u prometu? Koje su najugroženije skupine sudionika u prometu? Zašto pješaci moraju biti označeni u uvjetima slabije vidljivosti? Što mladi vozači smiju, a što ne? Na ta, ali i brojna druga pitanja, građani su mogli dobiti odgovore na info-punktu policije koji je danas održan u Puli povodom obilježavanja Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa.

 
Podizanje svijesti o stradavanju u prometu

Hrvatski sabor je 21. listopada proglasio Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa, a on se ove godine po prvi put obilježava i to pod sloganom ''Kad sigurno voziš, sigurno stižeš''. Tim povodom diljem Hrvatske provode se preventivne aktivnosti, a jedna od njih održana je i danas u Puli. Na info-punktu, koji je bio postavljen u centru grada, djelatnici Službe za sigurnost cestovnog prometa i Postaje prometne policije Pula-Pola informirali su tijekom prijepodneva građane o opasnostima u prometu. Upravo su greške sudionika u prometu glavni uzročnici najtežih prometnih nesreća, a četiri glavne ubojice u cestovnom prometu su vožnja u alkoholiziranom stanju, prekoračenje brzine, korištenje mobitela tijekom vožnje i nevezanje sigurnosnim pojasom. Policijski službenici dijelili su stoga edukativne letke i bedževe sa sloganom kampanje, a brojni građani tom su prilikom potpisali i prisegu da će poštovati prometnu kulturu i biti odgovorni sudionici u prometu.




Mladi i odgovorni vozači

Posebne aktivnosti povodom obilježavanja Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa policija je namijenila i učenicima završnih razreda srednjih škola koji će uskoro dobiti vozačku dozvolu i postati mladi vozači. Naime, mladi vozači sudjeluju u 10% nesreća na području Policijske uprave istarske, a najčešće greške koje rade su vožnja nepropisnom ili neprilagođenom brzinom, nepoštivanje prednosti prolaska i nedržanje potrebitog razmaka. Kroz edukativne materijale i video s porukama, koji su su im dostavljeni u škole, učenike će se time upozoriti na opasnosti koje prijete u prometu i posljedice prilikom nepoštivanja prometnih pravila. Na taj će ih se način potaknuti da odluče biti odgovorni vozači jer cesta nije videoigra.



 

Pozitivni pokazatelji stanja sigurnosti na istarskim prometnicama

U prvih devet mjeseci ove godine na području Policijske uprave istarske bilježi se povoljno stanje sigurnosti u cestovnom prometu u vidu smanjenja prometnih nesreća za čak 24%. Dogodilo se 26% manje prometnih nesreća s materijalnom štetom, 20% manje prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, a stradalo je 21% manje osoba. Život u prometu izgubilo je 14 osoba, odnosno dvije osobe manje nego u istom razdoblju prošle godine, no posebno zabrinjava činjenica da sedam poginulih vozača automobila nije koristilo sigurnosni pojas. 

 
Kako bi se nastavilo smanjenje stradavanje u prometu, policija podsjeća: budite odgovorni sudionici u prometu, brinite o svojoj i tuđoj sigurnosti i zapamtite da kad sigurno vozite, stižete na cilj!

#vozimsigurno, #mupbrine, #police4prevention

 

Stranica