U Puli pušteni u zrak crni baloni za sve ubijene žene

  • Slika /2023/nasilje nad ženama1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Cilj obilježavanja ovog dana je skrenuti pozornost javnosti na problem nasilja nad ženama i poslati poruku o nultoj toleranciji na sve oblike nasilja nad ženam

Foto: PU istarska

Tradicionalnim mimohodom u organizaciji Sigurne kuće Istra i Udruge žena, u Puli je danas obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad žena.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na tragični događaj od 22. rujna 1999. godine, kada su na zagrebačkom Općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice, ubijene Gordana Oraškić, njena odvjetnica Hajra Prohić i sutkinja Ljiljana Hvalec, a teško je ozlijeđena djelatnica suda Stanka Cvetković.

Cilj obilježavanja ovog dana je skrenuti pozornost javnosti na problem nasilja nad ženama i poslati poruku o nultoj toleranciji na sve oblike nasilja nad ženama. Za nasilje jednostavno nema opravdanja te pozivamo sve žene koje trpe nasilje, kao i one koji imaju saznanja o nasilju da ga prijave policiji.

Uz brojne građane, učenike i članove udruga, u mimohodu su sudjelovali i načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot sa suradnicima, istarski župan Boris Miletić i gradonačelnik Pule Filip Zoričić te su svi zajedno poslali poruku: ''Niti jedna ubijena žena više, niti jedna živa žena manje!''

Kako je navela koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul, u posljednjih dvadeset godina u Hrvatskoj je ubijeno 400 žena. Zabrinjavajuća je to brojka, koja Hrvatsku svrstava na treće mjesto po broju ubijenih žena u Europskoj uniji. ''U Istri su u posljednjih dvadeset godina ubijene 22 žene, a većinu njih usmrtili su njihovi bračni ili izvanbračni partneri. Ove godine na području Istre nije ubijena niti jedna žena i nadamo se da će tako i ostati'', rekla je Černjul.

Što se tiče kaznenih djela s elementima nasilja, koja su počinjena na štetu žena, u prvih osam mjeseci ove godine na području Policijske uprave istarske evidentirana su ukupno 362 takva kaznena djela, što je za 9% više nego u istom razdoblju prošle godine, kada su evidentirana 333 kaznena djela s elementima nasilja nad ženama.

''O ovom problemu treba javno govoriti i treba poticati žrtve da zatraže pomoć. Ali isto tako treba poticati sve koji primijete nasilje da ga odmah prijave kako bi policija mogla žurno postupati i kako bi se žrtvi mogla pružiti sva potrebna pomoć. Kada čujemo da susjed tuče ženu, da djeca plaču, to nije nečija privatna obiteljska stvar. To je ozbiljan društveni problem na koji moramo odmah reagirati'', poručio je načelnik policijske uprave Alen Klabot.

Mimohod je započeo na Forumu te su se okupljeni uputili prema Trgu Portarata, gdje je izveden prigodni program koji je završio puštanjem u zrak crnih balona koji simboliziraju žene koje su ubijene kao žrtve obiteljskog  nasilja u Hrvatskoj.
 

Pisane vijesti