U smeću pronašao krivotvorene novčanice

Slika PU_I/novac-kune.bmp

U ponedjeljak oko 14 sati policija je zaprimila dojavu iz poslovnice FINA na Giardinima, kako su zaprimili četiri novčanice u apoenu od 500 kuna, za koje se sumnja da su krivotvorene.

Foto: Ilustracija  

U ponedjeljak oko 14 sati policija je zaprimila dojavu iz pulske poslovnice FINA,  kako su zaprimili četiri novčanice u apoenu od 500 kuna, za koje se sumnja da su krivotvorene.

Obavljenim izvidima, utvrđeno je kako je novčanice u poslovnicu donio 64-godišnjak iz Pule, koji ih je pronašao u subotu, u kanti za smeće u Dobrilinoj ulici. Muškarac je novčanice pronašao dok je skupljao plastičnu ambalažu, a kako je posumnjao da se radi o krivotvorinama, predao ih je djelatnicima spomenute poslovnice. Novčanice su zadržane te će se proslijediti na vještačenje u HNB.

Kako bi sigurnost građana u novčanice koje primaju bila veća, Policijska uprava istarska podsjeća javnost na neka obilježja kunskih novčanica:

  • sve kunske novčanice imaju ugrađen vodeni znak (vidljiv kada se novčanica podigne prema svjetlu), a bezbojni otisak identičan je portretu na novčanici,
  • kune imaju ugrađenu kovinsku zaštitnu nit (ispisana brojčana vrijednost novčanice i oznaka ''HK''), koja mjestimice izlazi na površinu lica novčanice te je vidljiva u određenom broju prozorčića kada se kroz novčanicu gleda prema izvoru svjetlosti,
  • svaka novčanica mora imati serijski broj (slovna oznaka serije i sedam znamenaka), tiskan dva puta, u gornjem lijevom kutu i donjem desnom kutu lica novčanice,
  • kune su tiskane na posebnom papiru te se pod prstima može osjetiti njegova reljefnost,
  • u novoj verziji novčanica, nalazi se i boja visokog sjaja tako da promjenom kuta gledanja mijenjaju nijansu (srebrna u zlatnu i srebrna u ružičastu).

Provjera autentičnosti kunskih novčanica, koju predlaže HNB jednostavna je, a obuhvaća provjeru pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i titranju novčanica:

OSJETI!– Pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira i tiska na novčanicama (mehanička svojstva papira, reljefni tisak). Karakteristika je pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na habanje od onih koju imaju običan komercijalni papir izrađen od celuloze.

POGLEDAJ!– Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i providni prozorčić.


TITRAJ!– Laganim titranjem novčanice provjeravaju se slike aplicirane na metaliziranu foliju (hologram/kinegram) i elementi tiskani prelijevajućom bojom.


PROVJERI!– Uključuje detaljnu provjeru svih zaštitnih elemenata, prvog i drugog stupnja, uz uporabu pomagala (UV svjetiljka, povećala, IR kamera i dr.).

 

Pozivamo građane da ukoliko posumnjaju u ispravnost zaprimljenih novčanica, nazovu policiju na broj 192 ili svoje sumnje prijave najbližoj policijskoj postaji.



Stranica