U tijeku akcija ''Mir i dobro''

Slika PU_I///mir i dobro.bmp

U razdoblju od 14. prosinca 2012. godine do 8. siječnja 2013. godine na području Policijske uprave istarske, ali i cijele Hrvatske provodit će se preventivna akcija ''Mir i dobro''. Akcija se tradicionalno provodi od 1993. godine, a cilj joj je osigurati povoljno stanje sigurnosti za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, uz naglasak na sprječavanju zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava.

Foto: Ilustracija

U razdoblju od 14. prosinca 2012. godine do 8. siječnja 2013. godine na području Policijske uprave istarske, ali i cijele Hrvatske provodit će se preventivna akcija ''Mir i dobro''.  Akcija se tradicionalno provodi od 1993. godine, a cilj joj je osigurati povoljno stanje sigurnosti za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, uz naglasak na sprječavanju zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava.

Prošlogodišnji blagdani protekli su na području Istre u povoljnom ozračju te nije bilo težih posljedica za život i zdravlja ljudi. Prilikom uporabe pirotehničkih sredstava lakše ozlijeđeno jedno dijete, a zabilježena su i četiri događaja s manjom materijalnom štetom. Osim toga, evidentiran je i jedan događaj oštećenja osobnog automobila od zrna u silaznoj putanji, ispaljenog iz pištolja.

Kako bi i ove godine božićni i novogodišnji blagdani protekli mirno i bez većih problema, policija podsjeća građane da neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške posljedice te da je uporaba vatrenog oružja u ovakvim prigodama veoma opasna i nedozvoljena. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna i njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati ozbiljne posljedice, pogotovo kada su u dječjim rukama.

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava propisana je Zakonom o eksplozivnim tvarima:

Pirotehnička sredstva I. razreda su pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Prodaja ovih sredstava dopuštena je u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnička sredstva II. i III. razreda su sredstva za male vatromete, odnosno velike vatromete te se tu ubrajaju  petarde, rimske svjećice, fontane, bengalske baklje, bengalske svjećice, topovski pucnji, rakete, vatrometne kutije i drugi slični proizvodi. Prodaja ovih sredstava dopuštena je u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja samo u prodavaonicama oružja, streljiva ili specijaliziranim prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, i to osobama starijim od 18 godina. Njihova uporaba dozvoljena je samo od 27. prosinca do 1. siječnja, a zabranjena je u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba.

Zakonske odredbe:

  • Zakonom o eksplozivnim tvarima  (Narodne novine 178/04, 109/07, 67/08 i 144/10) propisane su  kazne, kako za fizičke tako i pravne osobe. Za korištenje pirotehničkih sredstva II. i III. razreda izvan dozvoljenog razdoblja ili ako se ta sredstva koriste u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, propisane su kazne za fizičke osobe u iznosu od 1.000 do 5.000 kuna.
  • Pravnoj osobi, ukoliko prekrši odredbe iz čl. 29. i 30. Zakona o eksplozivnim tvarima kojima se propisuje držanje i prodaja pirotehničkih sredstava može biti određena kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 kuna, a odgovornoj osobi u pravnoj osobi u iznosu od 4.000 do 8.000 kuna.
  • Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđene su sankcije protiv osoba koje npr. neovlašteno pucaju iz vatrenog oružja, pale rakete ili sličan eksplozivan ili zapaljiv materijal (novčane i zatvorske kazne).
  • Kazneni zakon predviđa zatvorske kazne za počinitelje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari.
  • Kaznenim zakonom propisano je i da će osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je  promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, biti kažnjena novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

 

Kako bi se spriječile neželjene i štetne posljedice, policija će tijekom trajanja akcije ''Mir i dobro'' pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava te će nadzirati sva prodajna mjesta na području Istarske županije. U školama će se održati edukacije kako bi se djecu upozorilo na opasnosti koje prijete od uporabe pirotehničkih sredstava, a 18. prosinca 2012. godine od 10 do 12 sati na tržnici u Puli održat će se info punkt u suradnji s lovačkim društvima i braniteljskim udrugama, s ciljem osvješćivanja građana o nužnosti poduzimanja odgovarajućih preventivnih mjera prilikom korištenja pirotehničkih sredstava te mogućnostima predaje ilegalnog oružja bez sankcija. Osim toga, policijski službenici će  poduzimati pojačane mjere sigurnosti u zonama vjerskih objekata, dok će u prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa, a na graničnim prijelazima sprječavanju nezakonitog unošenja pirotehničke galanterije.

Policijska uprava istarska upozorava građane da petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pozivamo građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima i da ne bacaju pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama.

Ujedno pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice, kao i da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva, ukoliko ih nezakonito posjeduju.



Stranica