U Valbandonu otvorena četvrta u nizu zajedničkih obuka o poštivanju ljudskih prava u zaštiti državne granice u organizaciji hrvatske i njemačke policije

  • Slika /2023/obuka hrvatske i njemačke policije.jpg
  • Slika
  • Slika

Policijski službenici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Turske kroz praktične vježbe usavršavati će postupanje u zaštiti zelene granice i poštivanju ljudskih prava

Foto: PU istarska

Danas je u Valbandonu započela posljednja, četvrta u nizu, obuka ''Common Effort on Capacity Building: Border Surveillance with Respect to Human Rights'' („Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštivanje ljudskih prava“) planirana u 2023. godini. Riječ je o obuci koju zajedno provode dvije partnerske akademije, Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova i Savezna policijska akademija Savezne Republike Njemačke, kao nastavak projekta koji je osmišljen u suradnji s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex).

U uvodnom pozdravu, zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović pozdravila je sve prisutne i poželjela im dobrodošlicu. „Kroz vježbe koje smo pripremili moći ćete spoznati važnost timskog duha i zajedništva u obavljanju policijskih poslova. Izmjenjujući svoja iskustva, graditi ćemo odnos međusobnog povjerenja koji je iznimno važan u stvaranju kvalitetnog poslovnog odnosa.“, istaknula je i naglasila kako verificirani treneri educiraju polaznike ali i uče od njih razmjenjujući znanja i pronalazeći najbolje načine postupanja s ciljem jačanja kapaciteta granične policije.

Na obuci sudjeluje 17 policijskih službenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Turske. Uz hrvatske, certificirane Frontexove trenere Krešimira Kanižu, Jakova Šušnjaru i Roberta Kralja sa Policijske akademije i Milenu Žuljević iz Uprave za granicu te policijske službenike za potporu u provođenju terenske nastave i praktičnih vježbi, obuku provode i njemački treneri.
Kevin Hagen iz Savezne policijske akademije Savezne Republike Njemačke izrazio je iznimno zadovoljstvo da već četvrti put ove godine sudjeluje u obuci u svojstvu trenera. „Znanja i iskustva koja ćete steći u ovoj obuci neka vam budu od pomoći u vašim svakodnevnim radnim procesima. Propitujte, analizirajte, komentirajte. Profesionalni razvoj moguć je samo na taj način“.

Projekt nastoji povezati policijske službenike zemalja na tzv. zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti kako bi što uspješnije svladavali izazove s kojima se susreću.

Obuka se provodi uz potporu Uprave za granicu te Policijske uprave istarske, koja je godinama strateški partner u provođenju obuka te osigurava sve oblike pomoći u organizaciji, ali i provedbi samih predavanja.

Stranica