Velik broj Pazinjana posjetio Dan otvorenih vrata policije

  • Slika /2023/Pazin.dov1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Sve polaznike koji završe školovanje čeka siguran posao, kao i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja

Foto: PU istarska

Na Trgu Slobode u Pazinu danas se okupio velik broj mlađih, ali i starijih Pazinjana koje su željeli saznati nešto više o odgovornosti policijskog poziva.

Kako bi im pokazali što sve policija radi, policijski službenici izložili su svoju opremu i vozila pa su tako građani mogli razgledati policijski motor, automobile pa čak i policijski bicikl koji se koristi prilikom ophodnji u turističkim naseljima i tijekom ljetnih gradskih gužvi. Budući da mnoge mlade zanima kako se prikupljaju tragovi na mjesto događaja, djelatnici kriminalističke tehnike otkrili su im tajne svog zanata i kako im tragovi pomažu pri otkrivanju počinitelja kaznenih djela.

Demo tim Policijske uprave istarske izveo je pokaznu vježbu sigurnog rukovanja vatrenim oružjem u različitim situacijama, dok je interventna policija pokazala kako se uspješno brani od napadača koji ima nož, pištolj ili pušku. Svojom vježbom interventni policajci pokazali su kako su spremni za obavljanje najtežih zadaća i privođenje najopasnijih počinitelja kaznenih djela, a brojni mladi poželjeli su isprobati je li teško nositi zaštitnu opremu, kacigu i štit za intervencije. Belgijska ovčarka Bela polako se već navikava na medijsku pažnju koju uvijek izaziva tako da se i ovaj put družila s mladima, ali je pokazala da, iako je uvijek spremna za igru, svoj posao detekcije droge shvaća veoma ozbiljno.

Svi koji žele jednog dana postati policijski službenici, mogli su dobiti informacije o vrstama školovanja koje postoje na Policijskoj akademiji ''Prvi hrvatski redarstvenik'', a mladi policijski vježbenici Dea Tepić i Antonio Ban odgovarali su na pitanja kako su izgledali njihovi dani na akademiji. Pokaznu vježbu popratila je i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Istarske županije, Patricia Percan.

''Nadamo se da ćemo na ovaj način uspjeti približiti policijski poziv većem broju mladih i da će neki od njih odlučiti obući policijsku odoru. Osim što mladima nudimo siguran posao po završetku školovanja, nudimo im i mogućnost daljnjeg napredovanja, s obzirom da je policijska služba karijerna služba. Za one koji se žele dodatno educirati, nudimo i mogućnost stručnog usavršavanja po svim linijama rada, ali i nastavka školovanja na studiju kriminalistike'', rekla je načelnica Policijske postaje Pazin s ispostavom Buzet Eliza Štoković.

Ministarstvo unutarnjih poslova trenutno ima raspisana dva natječaja. Jedan je namijenjen osobama koje nisu starije od 28 godina i završile su srednju školu, a riječ je o Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Drugi natječaj namijenjen je mladima koji nisu stariji od 19 godina i završili su prva dva razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju, a riječ je o upisu učenika/učenica u III. razred srednje Policijske škole ''Josip Jović''.

Za više informacija, zapratite društvene mreže Policijske akademije ''Prvi hrvatski redarstvenik'':

Facebook
Instagram
TikTok
 

Stranica