VIDEO: Policijski službenici uspješno uklonili iz mora protubrodsku minu

  • Slika /2023/mina3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Akcija uklanjanja mine iz pulske luke uspješno je završila te policija zahvaljuje građanima na suradnji i razumijevanju

Foto i video: PU istarska

Jučer rano ujutro, dok je većina građana još mirno spavala, policijski službenici započeli su sa složenom akcijom uklanjanja mine iz pulske luke. Uz ronioce Interventne jedinice policije Pula, u akciji su sudjelovali i policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka, djelatnici Jedinice specijalne i interventne policije Split, pomorska policija i druge ustrojstvene jedinice Policijske uprave istarske. U pripravnosti su bili i vatrogasci i hitna medicinska pomoć, ali zahvaljujući dobroj pripremi i dobro odrađenim policijskim zadaćama, nije bilo potrebe za njihovom intervencijom.

Sama akcija uklanjanja mine iz mora trajala je oko sat i pol, a bila je dosta zahtjevna zbog muljevitog dna. ''Vidljivost bila jako slaba, gotovo nikakva te smo većinu zadatka odradili na dodir. Nakon što smo se spustili na oko šest metara dubine, fiksirali smo minu i podignuli na uzgonsko tijelo. Potom smo podignuli minu na površinu mora, prebacili smo je do sigurne lokacije na kopnu te smo je pomoću dizalice postavili na teretno vozilo i prevezli na Marleru radi uništenja u kontroliranim, sigurnim uvjetima'', rekao je voditelj grupe protueksplozijskih ronioca Interventne jedinice policije Pula Danijel Petrinjak. 



Riječ je o protubrodskoj mini serije TMB, torpedu, iz doba 2. svjetskog rata. Ovakve mine najčešće su se polagale u more iz broda ili podmornice, a koristile su se kao ofanzivne minske prepreke, za rušenje mostova i kao mine iznenađenja. Mina koju su policijski službenici izvadili iz pulske luke bila je dužine 2.34 metra i promjera 53 centimetra. Težila je 737 kilograma, a od toga je u njoj bilo 558 kilograma eksploziva.

Jučerašnja akcija uklanjanja mine iz pulske luke bila je složena aktivnost, u koju su bili uključeni pripadnici različitih rodova policije, ali i druge hitne službe tako da je u ovakvim događajima bitna dobra priprema, koordinacija i suradnja. ''U ovom slučaju zbog pozicije mine u luci, u blizini infrastrukture, domova građana i pulske Arene nije bilo moguće uništiti minu na mjestu pronalaska tako da smo je morali izmjestiti i onda neutralizirati na siguran način. Odradili smo preliminarne urone, pripreme, napravili smo plan sigurnog uklanjanja mine, odlučili koji perimetar ćemo zatvoriti na moru i na kopnu kako sigurnost građana i imovine ne bi bila ugrožena i krenuli smo u akciju rano ujutro dok nema previše aktivnosti'', pojasnio je Petrinjak i zahvalio građanima na razumijevanju i suradnji.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.



Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima, prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova.

U slučaju uočavanja minsko-eksplozivnog sredstva u moru, s plovila ili prilikom ronjenja, potrebno je zabilježiti poziciju uz uporabu GPS sustava navigacije i po mogućnosti s bovom ili plutačom. U slučaju ulova minsko-eksplozivnog sredstva unutar mreže ili podizanja na palubu plovila, potrebno je zaustaviti plovilo, ne vraćati minsko-eksplozivno sredstvo u more (kako se plovilo ne bi prevrnulo ili sredstvo eksplodiralo) te odmah javiti policiji na broj 192.
 

Priopćenja