Pojačane aktivnosti policije povodom Martinja

Slika /2018/alkohol, formula za nesreću.jpg

Policija apelira na sudionike u prometu da vode računa o svojoj i tuđoj sigurnosti u prometu te da ne voze ako su konzumirali alkohol

Foto: Ilustracija

Kao i svake godine uoči Martinja, policija će radi smanjenja prometnih nesreća, pogotovo onih s najtežim posljedicama, u narednim danima provoditi pojačane aktivnosti u prometu.

Pojačane kontrole alkoholiziranosti vozača provodit će se u noćima s petka na subotu, subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak. Kontrola vozača provodit će se na više lokacija koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Za vrijeme pojačanih aktivnosti, koje je policija u dane Martinja provodila prošle godine na području Policijske uprave istarske, utvrđeno je 191 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola iznosila je 2.32 g/kg.

U prvih deset mjeseci ove godine vozači pod utjecajem alkohola počinili su 175 prometnih nesreća. U tim nesrećama stradale su 84 osobe, od kojih tri smrtno, 11 osoba zadobilo je teške i 70 osoba lake tjelesne ozljede.

Stoga, kako bi se smanjilo stradavanje u prometu, policija apelira na vozače da radi vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu poštuju prometne propise, a posebice da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola. Apeliramo i na druge sudionike u prometu da se ne prevoze u vozilu kojim namjerava upravljati vozač pod utjecajem alkohola jer su putnici česte žrtve u prometnim nesrećama koje su prouzrokovali vozači pod utjecajem alkohola.

Naime, već i male količine alkohola negativno utječu na sposobnost vozača, otežavaju mu zapažanje i usporavaju reakcije. Vozač postaje neoprezan i sklon kršenju prometnih propisa, umanjuje opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Često vozači misle da su sposobni za vožnju, bez obzira na to što su konzumirali alkohol, no bitno je podsjetiti da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite - koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
 
UPRAVLJANJE VOZILOM POD UTJECAJEM ALKOHOLA I/ILI DROGA

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 90 sve do 2.650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.
 
ODBIJANJE TESTIRANJA NA ALKOHOL I DROGE JE KAŽNJIVO

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  i to novčanom kaznom od 1.320 do 2.650 eura, a vozaču se može izreći i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima. 

Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.
 
Uz navedeno prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru:
1. smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati,
2. premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva, ali ne dulje od 12 sati.
 

Dodatni savjeti za sigurnu vožnju, posebice za mopediste i motocikliste 

Odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestamaStranica