„Web heroj“ u Hrvatskoj gospodarskoj komori

Slika /2024/HGK predavanje 2.jpg

Obrtnici iz Pule i Istre informirani o različitim oblicima online prijevara i projektu WEB heroj  

Foto: PU istarska

Kako bi se što većem broju građana približila važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi preventivnu kampanju naziva „Web heroj“, pod sloganom „Ulovi lika s weba koji tvoje eure vreba“.

Upravo s tim ciljem, a u suradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom - Županijskom komorom u Puli, u petak 26. travnja održana je edukacija za tvrtke i obrtnike s područja Pule i Istre, koje je na edukaciju pozvala HGK - Županijska komora Pula, Obrtnička komora Istre i Udruženje obrtnika Pule.

Policijska službenica za kibernetičku sigurnost Sektora kriminalističke policije Policijske uprave istarske Vedrana Milovan, nazočnima je pojasnila različite oblike prijevara, pa je tako pojasnila oblike prijevare s računima, direktorske prijevare, investicijske prijevare, prijevare prilikom on line kupnje, romantične prijevare, „phishing“ mrežne krađe identiteta, krađe identiteta SMS porukom, prijevare s lažnim stranicama banaka i  krađe identiteta pozivom.

Naglasila je kako je tijekom 2023. godine materijalna šteta koju prouzroče kibernetički napadi u Republici Hrvatskoj porasla na više od 9,7 milijuna, te su ovakvi oblici edukacija potrebni kako bi poslodavci mogli upozoriti i svoje djelatnike na različite oblike i modalitete prijevara, ali i informirati ih o kojim radnjama u tijeku različitih poslovnih procesa moraju voditi računa da do prijevare ne dođe.

Kako je zamijećeno da su posebno ugrožena radna mjesta u tvrtkama ili institucijama koja vrše isplate na račune tvrtkama sa kojima posluju, ali i radna mjesta odgovornih osoba tvrtki koja izdaju naloge za takve uplate, posebno je skrenuta pozornost da se sumnjive informacije provjere telefonskim pozivima prije isplata, jer upravo na taj način se može spriječiti prijevara i veća materijalna šteta.

Na kraju edukacije kojoj su prisustvovali predstavnici i velike i malih poduzetnika iz čitave Istre, povela se rasprava oko važnosti donošenja procedura i protokola u svakoj tvrtki u vidu pravilnika, uz zaključak kako je edukacija djelatnika koji rade u tvrtkama ključna kako bi slijedili sigurnosne protokole.

Ono što policija svakako preporučuje kako bi se smanjila mogućnost prijevara je da se pazi na sljedeće:
  • Redovito izrađivati sigurnosnu kopiju podataka (backup)
  • Ne stupati u kontakt s ucjenjivačima
  • Kontaktirati tvrtku/osobu zaduženu za IT kako bi izolirala zlonamjerni program i obavijestiti policiju o događaju
  • Educirati zaposlenike o mogućim rizicima napada malicioznih programa
  • Redovito mijenjati pristupne podatke (lozinke)
  • Koristiti antivirusne programe, ažurirati ih
  • Privatne medije za pohranu podataka ne koristiti na službenim računalima
  • Nikada nemojte klikati na poveznice u porukama nepoznatih osoba
  • Kada pregledavate sadržaj interneta, budite pažljivi i osigurajte da je vaša veza sigurna putem HTTPS protokola
  • Preporučljivo je koristiti preglednik koji omogućuje blokiranje skočnih prozora, to će vam pomoći u sprječavanju otvaranja neželjenih prozora koji mogu sadržavati lažne stranice ili tražiti vaše osjetljive podatke
  • Provjerite autentičnost e-poruke (podatke o pošiljatelju)
  • Pažljivo ažurirajte korisničke podatke na korisničkim računima
  • Ne dijelite podatke o pristupnim podacima mobilnom bankarstvu


Pisane vijesti