Vozači oprez za vikend niske temperature- moguća poledica!

Slika PU_I/pahuljica.bmp

Prema najavama meteorologa za vikend se očekuju niske temperature zraka posebice u noćnim i rano jutarnjim satima, stoga Policijska uprava istarska poziva vozače na oprez.

Foto: Ilustracija  

Prema najavama meteorologa za vikend se očekuju niske temperature zraka posebice u noćnim i rano jutarnjim satima,  stoga Policijska uprava istarska poziva vozače na oprez.

Zbog niskih temperatura zraka i kolnika moguća je pojava iznenadne poledice, stoga, tijekom vožnje treba voditi računa, da se u takvim uvjetima mijenjaju i uvjeti vožnje odnosno vožnju treba prilagodi stanju i uvjetima na cestama, preglednosti, smanjiti brzinu kretanja, povećati sigurnosni razmak između vozila, kako ne bi došlo do proklizavanja vozila i štetnih posljedica- prometnih nesreća.  

Zbog temperaturnih razlika koje se javljaju na cestama u unutrašnjosti Istre izraženija je mogućnost pojave poledice u odnosu na priobalje,  posebice na mostovima, vijaduktima, cestovnim usjecima, zbog toga na tim mjestima treba biti još oprezniji tijekom vožnje.

Ako krećete na put u gorske krajeve isto ne činite bez zimske opreme, koju čine ; Zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske kotače, te se informirajte o stanju i prohodnosti cesta.

Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom bez zimske opreme, te će biti isključen iz prometa.

          

SAVJETI  VOZAČIMA

  • Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.
  • Poštujte ograničenje brzine (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom).
  • U slučaju magle te pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg i vozila ispred vas imajući na umu duži zaustavni put.
  • Izbjegavajte nagla kočenja, proklizavanja kotača te pretjecanja.
  • Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci),  dolazi do pojave „ledene zasjede“, zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji.
  • Ukoliko ipak dođe do prometne nesreće, mjesto događaja odmah osigurajte na način kako bi otklonili nove opasnosti, te žurno obavijestite policiju.
  • Prilikom opremanja vozila zimskim gumama (oznaka M + S) naglašavamo zakonsku odredbu korištenja takvih guma na svim kotačima, a ne samo na pogonskim ili zadnjim kotačima.
  • Provjerite tehničku ispravnost vozila, uređaja za upravljanje i zaustavljanje, svjetla, brisače, rashladnu tekućinu (antifriz).


Stranica