Vozači, pripazite na divljač na cestama

Slika /2023/divljač na cesti.jpg

Policija upozorava vozače da budu oprezni na cestama, pogotovo u jutarnjim i noćnim satima te da prilagode  brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti

Foto: Ilustracija
 
Na području Istre je jučer  tijekom dana i noći evidentirano šest naleta na divljač. U događajima nitko nije ozlijeđen, ali je na automobilima nastala materijalna šteta.
 
Prvi slučaj zabilježen je 6. prosinca oko 7.20 sati u mjestu  Ušići Dvori, kada je 49-godišnjak  automobilom, pulske registracijske oznake, udario u divlju svinju koja se nakon udara udaljila.
 
Potom je oko 7.45 u naselju Lovrečica 65-godišnji talijanski državljanin upravljao automobilom, talijanske registracijske oznake te je prednjim dijelom udario u srnu koja je uginula. Brigu o uginuloj divljači preuzelo je nadležno lovačko društvo. Nakon toga je oko 17.30 sati u Kaštelu 43-godišnjakinja automobilom, pulske registracijske oznake, udarila u srnu koja je nakon udara u automobil pobjegla. Oko 19.30 sati u Bujama 24-godišnjakinja je automobilom, pulske registracijske oznake, udarila u srnu koja se nakon udara udaljila.
 
Na porečkom području evidentirana su dva naleta na divljač. Na cesti Tinjan - Baderna oko 23.10 sati 25-godišnjakinja je automobilom, pulske registracijske oznake, prednjim dijelom naletjela na srnu koja je nakon udara uginula. Brigu o uginuloj divljači preuzelo je nadležno lovačko društvo. Posljednji slučaj evidentiran je noćas oko 00.20 sati na porečkoj obilaznici, kada je 22-godišnjakinja automobilom, pulske registracijske oznake, udarila u divlju svinju koja se nakon udara u automobil udaljila.
 
Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska upozorava vozače  da obrate pozornost na cestama izvan naselja na neočekivanu pojavu divljači, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava vozače na pojavu divljači. Napominjemo da vozač vozila, koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ukoliko se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja.

Stranica