Vozili s preko dva promila

Slika /2018/alkotest.jpg

Zbog vožnje s preko dva promila, policija je isključila iz prometa dvojicu vozača  

Foto: Ilustracija

Istarska je policija jučer zaustavila dvojicu vozača koji su upravljali automobilima pod utjecajem alkohola od preko dva promila.

Naime, 17. prosinca oko 16.45 sati, policijski službenici su u mjestu Mareda na području Novigrada zaustavili Audi, belgijske registarske oznake, kojim je pod utjecajem alkohola od 2.50 promila upravljao 49-godišnji belgijski državljanin. Zbog opasnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja, policijski službenici uhitili su vozača i priveli ga u policijsku postaju, a tijekom današnjeg dana dovest će ga nadležnom sudu radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Nešto kasnije, oko 18.20 sati, policijski službenici su u Ulici Michele della Vedova u Galižani zaustavili automobil Mercedes, pulske registarske oznake, kojim je upravljao 42-godišnjak. Obavljenim alkotestiranjem utvrđeno je kako muškarac upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 2.61 promila te mu je određen smještaj u policijskim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a radi počinjenog prekršaja izdan mu je prekršajni nalog.
 
Vožnja pod utjecajem alkohola, unatoč strogim sankcijama za prekršitelje, još uvijek je čest uzrok prometnih nesreća na cestama u Istri. Vožnja pod utjecajem alkohola je jedan od ''četiri glavnih ubojica u prometu'' i u interakciji s nekim drugim prekršajem je najčešće ''dobitna kombinacija'' za prometnu nesreću i stradavanje u prometu.

U 11 mjeseci 2019. godine na području PU istarske evidentirane su ukupno 204 prometne nesreće koje su skrivili vozači pod utjecajem alkohola, i to tri prometne nesreće s poginulim osobama, 68 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 133 prometne nesreće s materijalnom štetom. U istom razdoblju u kontroli i nadzoru prometa utvrđeno je ukupno 2.100 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Za kršenje odredbi Zakona predviđene su slijedeće kazne:
  • Novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje iz stavka 1. ovoga članka ako u krvi ima alkohola do 0.50 promila, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.
  • Novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 5.000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 0.50 do 1.00 promila, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.
  • Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1.00 do 1.50 promila, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.
  • Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1.50 promila, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.
  • Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako je pod utjecajem droga ili lijekova.
  • Novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kaznit će se za prekršaj vozač bicikla i zaprežnog vozila ako u krvi ima alkohola iznad 0.50 promila, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako je pod utjecajem droga ili lijekova.
 
Osim novčanih kazni predviđene su i zaštitne mjere zabrane upravljanje motornim vozilima te negativni bodovi, koji za posljedicu mogu imati privremeno ili trajno oduzimanje vozačke dozvole. Isto tako, potrebno je naglasiti da policija, temeljem ovlasti, može uhititi osobu ako postoji opasnost za sigurnost prometa te ako su ispunjeni Zakonski uvjeti.

Budući da već manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, Policijska uprava istarska upozorava vozače da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola te savjetuje vozače koji su konzumirali ili planiraju konzumirati alkohol:
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan!


Stranica