Vozio pod utjecajem alkohola i droge

Slika /2018/apolicajac i vozilo2.jpg

Muškarac je bio pozitivan na prisutnost droge i alkohola u organizmu, a kod sebe posjedovao i marihuanu

Foto: Ilustracija

Prometna je policija 14. ožujka oko ponoći na kolniku Ulice Veruda zaustavila i kontrolirala osobni automobil Mazda, pulske registracijske oznake, kojim je upravljao 35-godišnjak.

Obavljenim alkotestiranjem, utvrđeno je da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 0.94 promila te je isključen iz prometa. Prilikom kontrole muškarac je imao torbicu s marihuanom bruto težine 16.9 grama, a radi sumnje da automobilom upravlja pod utjecajem droga testiran je na prisutnost opojnih droga u organizmu te je dobivena pozitivna reakcija.

Policijski službenici su 35-godišnjaku uručili prekršajne naloge radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga te je kažnjen novčanom kaznom od ukupno 2.373 eura i šest mjeseci zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Policijska uprava istarska ponovno apelira na vozače, kao i na sve ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa. Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 sve do 2.650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Također podsjećamo kako je kažnjivo i odbijanje testiranja na prisutnost alkohola, droga ili lijekova ili odbijanje podvrgavanju liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina, i to novčanom kaznom od 1.320 do 2.650 eura, a vozaču se može izreći i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima. 

Stranica