Policija educirala građane kako se zaštititi od prijevara i kako poboljšati sigurnost u prometu

  • Slika /2023/zaštitimo naše noniće u Zagrebačkoj 2.jpg
  • Slika
  • Slika
Foto: PU istarska

U organizaciji Grada Pula i Centra podrške 521 Pula, u sklopu preventivnog projekta ''Policija poručuje: zaštitimo naše noniće'', policijske službenice Policijske uprave istarske održale su preventivna predavanja u cilju zaštite osoba starije dobi od prijevara i u cilju povećanja njihove sigurnosti u prometu.

Edukacije su održane u dva termina - 28. veljače za Sindikat umirovljenika i maticu umirovljenika te 14. ožujka za Udruge osoba s invaliditetom.  

Na edukaciji u sklopu  projekta ''Policija poručuje: zaštitimo naše noniće''  policijska službenica za prevenciju Dolores Žufić-Radolović upoznala je građane s najčešćim oblicima prijevara, načinima lažnog predstavljanja počinitelja kada dolaze na kućna vrata starijih osoba te prijevara ''na daljinu'', kada počinitelji stupaju u kontakt sa građanima putem telefona, SMS poruka, putem društvenih mreža ili e-maila. Posebno je naglašena važnost zaštite osobnih podataka, a građanima je skrenuta pozornost i na najčešće oblike online prijevara, poput krađe identiteta (Vishing, Phishing, Smishing), krivotvorene mrežne stranice banaka, krađa osobnih podataka, investicijske prijevare, prijevare u online kupnji te romantične prijevare. Policijska službenica građane je savjetovala o samozaštitnom ponašanju te kako trebaju postupiti u slučaju da posumnjaju kako je riječ o prijevari.

Edukacijom u sklopu aktivnosti ''Sigurnost u prometu osoba treće životne dobi'', policijska službenica Postaje prometne policije Pula-Pola Gordana Kliman-Grabar građane je upoznala s važnošću poželjnog ponašanja u prometu i poštovanja prometnih propisa. Skrenuta im je pažnja na brigu o zdravstvenom stanju, pri čemu je naglašeno ako psihomotoričke sposobnosti osobe nisu dobre,  da bi ona trebala odustati od upravljanja vozilom i koristiti alternativne načine prijevoza. Također je bilo riječi o sudjelovanju u prometu osoba starije životne dobi u svojstvu pješaka i biciklista, kao i o glavnim greškama i opasnostima u prometu izazvanih kršenjem prometnih propisa od strane osoba starije životne dobi te su sudionici edukacije dobili preporuke za sigurno sudjelovanje u prometu.



Stranica