Zajedno u suzbijanju ovisnosti o drogama

Slika PU_I/vijesti/2014/sastanak zupan.jpg

Budući da se u javnosti pokušava stvoriti negativna slika o Istri kao kraju u kojem je u porastu zlouporaba droga, istarski je župan Valter Flego jučer sazvao koordinaciju istarskih gradonačelnika, na koju su pozvani predstavnici Policijske uprave istarske na čelu s načelnikom Dragutinom Cestarom, predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić te predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe druge dr. Ante Ivančić i voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Helena Mitrović.

Foto: Istarska županija  

Budući da se u javnosti pokušava stvoriti negativna slika o Istri kao kraju u kojem je u porastu zlouporaba droga, istarski je župan Valter Flego jučer sazvao koordinaciju istarskih gradonačelnika, na koju su pozvani predstavnici Policijske uprave istarske na čelu s načelnikom Dragutinom Cestarom, predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić te predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe  druge dr. Ante Ivančić i voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Helena  Mitrović.

Ne umanjujuću problem ovisnosti, na sastanku su  dr. Ivančić i gospođa  Mitrović, kroz analizu statističkih pokazatelja, istaknuli kako se u Istri ne uočava trend porasta korištenja ni jedne opojne droge. Ovisnost o  heroinu, kao najteži oblik ovisnosti, stagnira te je u protekloj godini evidentirano 17 novih ovisnika u odnosu na 2012. godinu, kada je zabilježen 21 novi ovisnik o heroinu.  Istaknuto je kako je među 17 novo evidentiranih heroinskih ovisnika u 2013. godini, 5 mlađe životne dobi, dok su ostali stariji od 30 godina. Dr. Ivančić je istaknuo kako je potrebno nastaviti ulagati napore da problem zlouporabe droga u Istri ostane pod kontrolom. Istaknuta je dugogodišnja tradicija u Istri u sustavnom i međuresornom pristupu ovisnosti, kao i evidentiranju svakog ovisnika. Po tome je Istra preteča sustavnom pristupanju borbi protiv zlouporabe opojnih droga tako i pružanju pomoći ovisnicima. ''Na temelju analize podataka službi koje prate zlouporabu opojnih droga (policije, državnog odvjetništva, sudstvo, zdravstvo, školski sustav) zaključuje se da je stanje ovisnosti o drogama u Istri stabilno. Problem heroinske ovisnosti stagnira već godinama te se ne uočava trend porasta korištenja niti jedne droge“ zaključio je svoje izlaganje dr. Ante Ivančić predsjednik Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe druge te naglasio potrebu da se nastave ulagati napori da problem zlouporabe opojnih droga u Istri ostane pod kontrolom.

Župan Valter Flego poručio je gradonačelnicima kako svi moraju ulagati dodatne napore i izdvajati sredstva za preventivne programe i aktivnosti koje će doprinijeti prevenciji zlouporabe droga. Posebno su istaknute akcije koje sa svoje strane provode Istarska županija i Policijska uprava  na suzbijanju ovisnosti. Zamjenik župana Miodrag Čerina izdvojio je akciju „Bježi- Via“, a  načelnik PU istarske Dragutin Cestar projekt „Zdrav za 5“ koji se provodi  među učenicima osnovnih škola.

Naglašena je potreba zajedničkog preventivnog djelovanja, u što su uključeni policija, državno odvjetništvo, sudstvo, zdravstvo i školski sustav. Sve te službe trebaju kontinuirano pratiti problem i graditi međusobno povjerenje s ovisnicima. Iznimno su opasne teze, osobito kada su četiri djelatnika istarske Policijske uprave uhićena, da se s tim povezuje lokalnu upravu, koja se navodno miješala u rad policije. Svatko je neovisan u svom poslu, ali je nužna zajednička suradnja u borbi protiv svih oblika ovisnosti.

Načelnik Policijske uprave Dragutin Cestar u svom je izlaganju istaknuo da je  zlouporaba opojnih droga globalni i ozbiljan društveni problem, koji zahtjeva multidisciplinarni pristup kako u oblasti prevencije tako i u samom suzbijanju. Istaknuo je da policija pored represivnih mjera kojima nastoji smanjiti ponudu na tržištu provodi i preventivne aktivnosti. Osvrnuo se na statističke podatke zabilježenih zapljena opojne droge na  području Istarske županije u 2013. godini, koji pokazuju da je zabilježeno 1123 zapljena opojnih droga što je povećanje u odnosu na 2012. godinu kada je zabilježeno 815 zapljena. Kaznena djela su u opadanju ali to je posljedica izmjene zakonske regulative po kojoj se posjedovanje opojne droge za osobno uporabu tretira kao prekršaj a ne kazneno djelo. Upravo zbog toga u 2013. godini zabilježeno je 931 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, za razliku od godine ranije kada je taj broj bio osjetno manji i zabilježen je 521 prekršaj. Osvrnuo se i na održane glazbene festivale na kojima je ostvaren veći broj zapljena opojne droge, 291 od čega je utvrđeno 17 kaznenih djela i 277 prekršaja. Naglasio da su počinitelji bili uglavnom strani državljani. Osvrnuvši se na nedavna uhićenja četiri policijska službenika kriminalističke policije PU istarske, Cestar je naglasio da je PU istarska u okvirima potreba i mogućnosti pružila pomoć i podršku službenicima PNUSKOK-a te kako je uvjeren da će razotkrivanje takvih službenika imati pozitivan utjecaj, na postizanje boljih rezultata, a posebno u oblasti suzbijanja svih oblika zlouporabe droga, što će doprinijeti održavanju povoljnog stanja sigurnosti na području PU istarske. Naglasio je da je ovo jasna poruka svim službenicima, da nema tolerancije prema bilo kakvim nezakonitim radnjama i ponašanju i da će se dosljedno boriti protiv toga i suzbijati takve pojave. Cestar je govorio i o kadrovskoj nepopunjenosti PU istarske te obzirom na aktualni natječaj MUP za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac, pozvao predstavnike Županije i gradova na dodatnu animaciju regionalnog stanovništva. Zaključno je pozvao sve koji imaju bilo kakva saznanja kada je riječ o zlouporabi i prometu droga ili o počinjenju drugih kaznenih djela, da to s punim povjerenjem prijave policiji.

Poslije vrlo kvalitetne rasprave, izraženo je zadovoljstvo da je stanje zlouporabe droge u Istarskoj županiji pod kontrolom, s tendencijom opadanja. Naglašena je spremnost  da će javni sektor i dalje činiti napore i provoditi aktivnosti  na prevenciji.

Župan je Flego, na kraju, uobličio zajednički stav svih gradonačelnika da se nastavi s izdvajanjem sredstava za programe sprječavanja ovisnosti, da se pomogne policiji da ojača kadrovski, kako bi sutra bila spremnija da se  nosi s tim problemima.

S obzirom na turistički ugled koji Istra uživa u svijetu, valja i dalje zadržati visoko standarde i čuvati imidž sigurne destinacije. A upravo iz tog svijeta  dolazi najveća prijetnja, kroz organizaciju glazbenih festivala, gdje je opticaj drogi olakšan.



Stranica