Završio Mjesec borbe protiv ovisnosti

Slika PU_I/vijesti/2015/mjesec borbe protiv ovisnosti1.JPG

Kako bi se upozorilo javnost na problem svih oblika ovisnosti, Policijska uprava istarska je nizom preventivnih i represivnih aktivnosti prigodno obilježila Mjesec borbe protiv ovisnosti (15. studenoga – 15. prosinca).

Foto: PU istarska  

Kako bi se upozorilo javnost na problem svih oblika ovisnosti, Policijska uprava istarska je nizom preventivnih i represivnih aktivnosti prigodno obilježila  Mjesec borbe protiv ovisnosti (15. studenoga – 15. prosinca). U provođenju aktivnosti, istarskoj policiji su se pridružili Služba za prevenciju i vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Obiteljski centar Istarske županije,  Crveni križ, sanitarna inspekcija, carina, gradovi i vijeća za komunalnu prevenciju te brojne udruge koje se bave problemom ovisnosti.

Tijekom trajanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, policijski službenici su zajedno s partnerima organizirali prigodne info punktove u Puli, Bujama i Poreču, gdje su se građanima dijelili promotivni materijali o svim oblicima ovisnosti. U razgovoru sa stručnim osobama, građani su mogli dobiti korisne informacije o tome što je uopće ovisnost, koji su njeni uzorci, posljedice te koji se preventivni pristupi primjenjuju u cilju njezina suzbijanja. U osnovnim i srednjim školama diljem Istre, u sklopu projekta ''Zdrav za 5'', policijski službenici održali su i edukacije učenika o različitim vrstama ovisnosti, od ovisnosti o drogama i alkoholu do ovisnosti o kockanju, internetu i duhanu. Mlade se na taj način nastojalo upozoriti na problem ovisnosti, koje su posljedice ovisnosti te kako i od koga mogu zatražiti pomoć. Osim kroz predavanja, na zdrave stilove života nastojalo se ukazati i sportskim aktivnostima pa je tako u Umagu održan odbojkaški turnir, a u Puli malonogometni turnir. U Labinu su policijski službenici, zajedno s članovima učeničkog vijeća obilazili ugostiteljske objekte i trgovine te dijelili promotivne letke, kojima su upozoravali djelatnike da je zabranjeno prodavati alkohol maloljetnim osobama, dok su u Raši, Umagu i Barbanu održane tribine s učenicima završnih razreda osnovnih škola. U Poreču je 11. prosinca, u prostoru Centra za mlade - Poreč, održan okrugli stol Zdravog grada Poreč na temu ''Prevencija – jučer, danas, sutra'', i to istog dana kada je  otvorena i izložba – 15 godina preventivnog djelovanja u TUŠ Antona Štifanića Poreč. Okrugli stol organizirala je i PU istarska, 15. prosinca, na temu ''Izazovi današnjice – novi pojavni oblici zlouporabe droga“, s ciljem razmjene iskustava nadležnih županijskih institucija o novim pojavnim oblicima zlouporabe droga te definiranja daljnje suradnje i načina preventivnog rada na osvješćivanju mladih o opasnostima od konzumacije novih oblika droga. 

Osim po pitanju prevencije, policijski službenici su u Mjesecu borbe protiv ovisnosti provodili i represivne mjere u vidu pojačanih aktivnosti u cilju smanjenja dostupnosti droge na tržištu, pojačanih aktivnosti u cestovnom prometu (testiranje vozača na prisutnost droga i alkohola u organizmu), pojačanih aktivnosti u cilju suzbijanja krijumčarenja droge te pojačanih kontrola prodaje alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama. U skladu s problematikom novih pojavnih oblika droga, u suradnji sa sanitarnom inspekcijom i djelatnicima carine, kontrolirana su i mjesta, na kojima se legalno prodaju proizvodi koji pretežito sadrže psihoaktivne tvari. Od 15. studenoga do 15. prosinca, evidentirano je 66 kaznenih djela iz domene zlouporabe opojnih droga i 27 prekršaja. Policijski službenici kazneno su prijavili 12 osobe radi sumnje da su počinili kaznena djela te su zaplijenili 234.15 grama kokaina, 323 komada LSD-a, 46.45 grama marihuane, 6.85 grama heroina, 9.2 grama amfetamina, 1.65 grama hašiša, 23 komada Apaurina, 3 komada Normabela i 1 komad Suboxona.

Svim tim preventivnim i represivnim aktivnostima koje je PU istarska provela od 15. studenoga do 15. prosinca nastojalo se upozoriti javnost da je ovisnost ozbiljan društveni problem, u čije rješavanje se trebaju uključiti svi relevantni subjekti jer se samo zajedničkim naporima možemo uspješno boriti protiv zlouporabe svih sredstava ovisnosti.



Stranica