Novosti udruge od 2008. do 2017. godine


Obljetnica pogibije Adrijana Dobrilovića

Načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot sa svojim suradnicima  i Mladen Blašković, predsjednik udruge Specijalne jedinice policije Bak Istra, posjetili su jučer, 7. prosinca 2017. godine, posljednje počivalište poginulog suborca i prijatelja Adrijana Dobrilovića te su na groblju Božje Polje kraj Vižinade u spomen na njega zapalili svijeće.

Adrijano je, kao pripadnik Specijalne jedinice policije BAK Istra, poginuo 7. prosinca 1999. godine u akciji razminiravanja u Škabrnji kraj Zadra. Inače, bio je rodom iz mjesta Vranje Selo kraj Vižinade i pripadnik BAK-ova od samih početaka. Nakon što su mu odali počast, njegovi suborci posjetili su Adrijanovu majku, kao što to čine svake godine. Na ovaj su se način BAK-ovi željeli zahvaliti Adrijanu na njegovom doprinosu stvaranja slobodne Hrvatske te očuvati trajan spomen na njega i njegovu žrtvu.

 

Održana godišnja skupština Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra

U petak, 10. studenoga 2017. godine,  u Valbandonu je održano redovno izborno zasjedanje Skupštine Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra, nakon čega su okupljeni razgledali izložbu ratnih fotografija i akcija u kojima su sudjelovali istarski specijalci. Pozivu Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra odazvao se i načelnik PU istarske Alen Klabot.

Nakon intonacije državne himne i himne Istarske županije, okupljeni su minutom šutnje odali počast svim poginulim policijskim službenicima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu, a potom je u radnom dijelu Skupštine članovima prezentirano godišnje izvješće o radu svih tijela Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra, kao i financijsko izvješće, a potom su uslijedili izbori za tijela i dužnosnike Udruge na mandat od četiri godine. Za predsjednika Udruge ponovno je izabran Mladen Blašković, dok su za dopredsjednike izabrani Dragan Brunjak i Božo Kirin, a za članove Predsjedništva Franko Grabar i Branislav Petrović. Za predsjednika Suda časti izabran je Eugen Bratović, dok su kao članovi Suda časti izabrani Stipo Marijanović i Vedran Zec. U Nadzornom odboru je za predsjednika izabran Loris Antolović, dok su kao članovi odbora izabrani Mirko Novak i Zdravko Karak. Poslove tajnika Udruge i nadalje će obavljati Silvio Buić, a rizničara Dušanko Babić. Svi predloženi su jednoglasno izabrani od članova Udruge, a također je odlučeno da poput Skendera Hasimija, i Slavko Jereb postane počasni predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra.

U prigodnom obraćanju, predsjednik Blašković istaknuo je kako će se udruga i  dalje voditi osnovnom idejom i zadanim ciljevima, među kojima su dostojno obilježavanje i sjećanje na poginule i umrle pripadnike jedinice, isticanje uloge i doprinosa specijalaca u Domovinskom ratu, kako i promicanje ratnog puta jedinice, obilježavanje važnijih datuma iz Domovinskog rata i obilježavanje obljetnice Specijalne jedinice policije BAK Istra te pomaganje članovima u ostvarivanju njihovih prava. Blašković je istaknuo kako je u planu i izrada monografije, kao trajan spomen svim istarskim specijalcima na njihov doprinos u obrani domovine.

  

Obilježena 26. obljetnica osnutka SJP Bak Istra

''Svoj vojnički posao obavili smo časno i pošteno, a policijske zadaće visoko profesionalno i zato danas svaki pripadnik Specijalne jedinice policije Bak Istra može biti ponosan na svoj ratni put, osjećati se vrijedno i dostojanstveno. Kao čovjek, kao vojnik, kao profesionalac i kao pobjednik'' istaknuo je jučer, 27. srpnja, u Valbandonu na obilježavanju 26. obljetnice osnutka istarskih specijalaca predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Bak Istra Mladen Blašković.

Obilježavanje obljetnice započelo je svetom misom, koju su u crkvi bl. Miroslava Bulešića predvodili biskup u miru mons. Ivan Milovan  te policijski kapelani Ilija Jakovljević, Ivo Borić i Ozren Bizek, nakon čega je kod spomen obilježja Bakova, pod vodstvom ratnog dozapovjednika jedinice Bože Kirina, održano svečano postrojavanje pripadnika Specijalne jedinice policije Bak Istra koji su od samog početka sudjelovali u Domovinskom ratu.

Specijalna jedinica policije Bak Istra ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, gdje je izvršeno i prvo postrojavanje te pregled jedinice. Prvi sastav Baka činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78. Svi su oni bili dragovoljci svjesni situacije i zadaća koje ih očekuju. Po završetku ustrojavanja, izvršena je djelomična popuna logistikom te je jedinica istog dana, pod vodstvom zapovjednika Skendera Hasimija, napustila Valbandon i krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske. Nakon prve borbene zadaće u obrani grada Petrinje, jedinica je sudjelovala u akcijama Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, Krug Dubrovnik te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje Specijalna jedinica policije Bak Istra nije obavljala svoje borbene zadaće. Prvo pod vodstvom zapovjednika Hasimija, a od 1993. godine pod vodstvom zapovjednika Slavka Jereba. Po završetku ratnih zbivanja, Bakovi su, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata, jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan pripadnik je poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika Specijalne jedinice policije Bak Istra bilo je ranjeno.

Ratnog puta istarskih Bakova u svom govoru prisjetio se predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Bak Istra Mladen Blašković, koji je svojim suborcima naglasio kako je malo jedinica koje iza sebe imaju tako bogat ratni put te na njega s razlogom mogu biti ponosni. ''Hrvatski specijalci dokazali su se u ratu, a svoju profesionalnost i nadalje svakodnevno iskazuju obavljajući najteže policijske zadaće. Ostanite i dalji takvi. Okrenite se budućnosti i razmislite kako svatko od vas, kao pojedinac, može doprinijeti boljitku ovog našeg društva u cjelini'' istaknuo je Blašković. 

U ime predsjednice Republike Hrvatske, Bakovima je 26. obljetnicu čestitao bojnik Jožek Štignjedec, dok se u ime ministra unutarnjih poslova, prisutnima obratio načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, koji je zahvalio pripadnicima specijalne policije na njihovom doprinosu u obrani suvereniteta i stvaranju Republike Hrvatske. Načelnik uprave zahvalio je Bakovima i na njihovoj ulozi nakon rata, kada su nastavili, jednako uspješno i profesionalno, doprinositi očuvanju hrvatske države i demokracije te zaštiti prava i sloboda svih građana.

Svečanu proslavu 26. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije Bak Istra svojim glasom uveličao je akademski glazbenik Zoran Tomaić, a nakon zajedničke fotografije ispred spomen obilježja, pripadnici specijalne jedinice i njihovi gosti nastavili su zajedničko druženje u MUP-ovom odmaralištu. 

 

Obilježena 25. obljetnica osnutka SJP Bak Istra

Istarski specijalci, obitelji poginulih i ranjenih branitelja te brojni gosti i uzvanici okupili su se 27. srpnja 2016. godine u Valbandonu kako bi proslavili 25. obljetnicu osnutka specijalne jedinice Policijske uprave istarske Bak Istra.

Obilježavanje obljetnice započelo je svetom misom, koju su u crkvi bl. Miroslava Bulešića predvodili biskup u miru mons. Ivan Milovan  i policijski kapelan Ilija Jakovljević,a potom je kod spomen obilježja Bakova održano svečano postrojavanje bivših pripadnika Specijalne jedinice policije Bak koji su od samog početka sudjelovali u Domovinskom ratu. Zapovjednik svečanog postroja Božo Kirin, jedan od bivših zapovjednika jedinice, predao je prijavakgeneralu pukovniku Mladenu Markaču, u čijoj su pratnji bili ratni zapovjednici jedinice Skender Hasimi i Slavko Jereb te načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar i predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Bak Istra Mladen Blašković.

Specijalna jedinica policije Bak Istra ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, gdje je izvršeno i prvo postrojavanje te pregled jedinice. Prvi sastav Bak-a činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78. Svi su oni bili dragovoljci svjesni situacije i zadaća koje ih očekuju. Po završetku ustrojavanja, izvršena je djelomična popuna logistikom te je jedinica istog dana, pod vodstvom zapovjednika Skendera Hasimija, napustila Valbandoni krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske. ''Odmah smo upućeni na banijsko ratište,  gdje smo u srpnju i kolovozu zauzeli položaje u selima Pecki, Šatornja i Gređani te smo branili Sisak, Petrinju, Topusko i druga mjesta na Banovini. U listopadu iste godine sudjelovali smo u osvajanju vojarne u Samoboru, a do kraja godine jedinica je imala značajnu ulogu u očuvanju mira u Istri'' podsjetio je okupljene predsjednik Udruge Mladen Blašković. Nakon tih prvih borbenih zadaća, jedinica je sudjelovala u akcijama Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, Krug Dubrovnik te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje Specijalna jedinica policije Bak Istra nije obavljala svoje borbene zadaće. Po završetku ratnih zbivanja, Bakovi su, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata, jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan pripadnik je poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika Specijalne jedinice policije Bak Istra bilo je ranjeno. ''Malo je jedinica koje iza sebe imaju tako bogat ratni put i s razlogom možete na njega biti ponosni jer naš vojnički posao obavili smo časno i pošteno, a policijske zadaće visoko profesionalno '' istaknuo je Blašković i pozvao svoje suborce da se okrenu budućnosti i razmisle što kao pojedinci mogu napraviti za boljitak društva u cjelini.

U ime ministra unutarnjih poslova, Bakovima je 25. obljetnicu čestitao načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, koji im je zahvalio na doprinosu u obrani suvereniteta i stvaranju Republike Hrvatske, kao i na njihovoj ulozi nakon rata, kada su nastavili, jednako uspješno i profesionalno, doprinositi očuvanju hrvatske države i demokracije te zaštiti prava i sloboda svih građana. Na njihovom ratnom putu i doprinosu u stvaranju moderne hrvatske države,  Bakovima je zahvalio i istarski župan Valter Flego, a potom se prisutnima obratio general pukovnik Mladen Markač, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije MUP-a. ''Mnogi se danas pitaju da li smo zaboravili ljude i događaje iz Domovinskog rata. Ovo je dokaz da nismo i da ne smijemo to učiniti jer bi time zaboravili i povijest stvaranja Hrvatske. Želimo opisati našu povijest istinito i tu istinu prenijeti budućim naraštajima kako bi bili ponosni na ono što smo učinili'' naglasio je general Markač.

Svečanu proslavu 25. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije Bak Istra svojim glasom uveličala je mlada sopranistica Patricia Žudetić, a nakon zajedničke fotografije ispred spomen obilježja, pripadnici specijalne jedinice i njihovi gosti nastavili su zajedničko druženje u MUP-ovom odmaralištu.

 

Istarski specijalci obilježili 24. obljetnicu osnutka

Istarski specijalci, obitelji poginulih i ranjenih branitelja te brojni gosti i uzvanici su 27. srpnja 2015. godine u Valbandonu svečano obilježili 24. obljetnicu osnutka specijalne jedinice Policijske uprave istarske, ratnog naziva BAK Istra.

Nakon svete mise, koju je u kapelici Sv. Ivana Pavla II predvodio policijski kapelan Ozren Bizek iz PU koprivaničko-križevačke, održana je svečana skupština Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra, na kojoj se okupljenima obratio predsjednik Udruge Mladen Blašković te se sa svojim suborcima prisjetio ratnog puta Bakova.

Specijalna jedinica policije BAK Istra ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, gdje je izvršeno i prvo postrojavanje te pregled jedinice. Prvi sastav BAK-a činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78. Svi su oni bili dragovoljci svjesni situacije i zadaća koje ih očekuju. Po završetku ustrojavanja, izvršena je djelomična popuna logistikom te je jedinica istog dana, pod vodstvom zapovjednika Hasimia Skendera, napustila Valbandon i krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske. Nakon prve borbene zadaće u obrani grada Petrinje, jedinica je sudjelovala u akcijama Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, Krug Dubrovnik te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje Specijalna jedinica policije BAK Istra nije obavljala svoje borbene zadaće. Po završetku ratnih zbivanja, Bakovi su, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata, jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan pripadnik je poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra bilo je ranjeno. ''Naš ratni put jasan je i čist, a  svoje zadaće, kako u ratu, tako i u miru, obavljali smo profesionalno, časno i pošteno.  Izato, danas,svaki pripadnik Specijalne jedinice policije BAKIstra s pravom može biti ponosan na svoj doprinos Domovinskom ratu,osjećati se  vrijedno i dostojanstveno…kao čovjek, kao vojnik, kao profesionalac i kaopobjednik'' istaknuo je Mladen Blašković i naglasio kako je jedina privilegija istarskih specijalaca – branitelja što su bili dio stvaranja moderne hrvatske povijesti te što su se sretno vratili svojim obiteljima.

U ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića te Glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića, Bakovima je 24. obljetnicu čestitao načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, koji je zahvalio pripadnicima Specijalne jedinice BAK Istra na njihovom doprinosu u obrani suvereniteta i stvaranju Republike Hrvatske. Načelnik uprave zahvalio je Bakovima i na njihovoj ulozi nakon rata, kada su nastavili, jednako uspješno i profesionalno, doprinositi očuvanju hrvatske države i demokracije te zaštiti prava i sloboda svih građana te je u svezi s time naglasio kako Udruga specijalne jedinice policije BAK Istra, koja promiče te vrijednosti, ima puno podršku u Policijskoj upravi istarskoj.

Ratnog puta istarskih specijalaca i uloge djelatnika specijalnih jedinica policije u Domovinskom ratu prisjetili su se u svojim govorima i Josip Klemm, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata te ratni zapovjednici jedinice BAK, Skender Hasimi i Slavko Jereb, a potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje  kod spomen obilježje specijalne jedinice policije BAK Istra.

Svakako je bitno napomenuti da je kao i svake godine, Udruga specijalne jedinice policije BAK Istra i ovog srpnja organizirala  tradicionalno davanje krvi. Akciji se tijekom proteklog tjedna odazvalo tridesetak članova Udruge, uključujući i njeno predsjedništvo,  a uoči obilježavanja 24. obljetnice, delegaciju Udruge primio je 16. srpnja župan Istarske županije Valter Flego, koji istaknuo kako je Istra ponosna na doprinos Specijalne jedinice policije BAK Istra u stvaranju hrvatske države te da Udruga jedinice svojim zajedništvom šalje svima u Hrvatskoj poruku jedinstva i sloge.  

 

Obavijest

Obzirom da je u 2014 godini stupio na snagu novi Zakon o udrugama, sve udruge su u obavezi do mjeseca listopada ove godine svoje pravne akte uskladiti sa novim normativnim okvirima za djelovanje udruga tako smo i mi naš statut uskladili sa novim propisima. Statut naše udruge nalazi se na web stranici te molimo sve članstvo da se sa istim upoznaju i eventualne primjedbe dostave tajniku na e-mail najkasnije do 20.07.2015.g. kako bi istog mogli potvrditi na skupštini 27.07.2015 godine.

Tajnik Silvio Buić–  mob. 098/645955,  posao tel. 538-539,    e- mail, sbuic@mup.gov.hr           

                                                                                                                                                                                                                                                           

Obavijest o održavanju vojnog mimohoda   

Dana, 04.08.2015. godine održat će se vojni mimohod u Zagrebu povodom dana Domovinske zahvalnosti. Na koordinaciji povodom organizacije mimohoda, donesena je odluka da Udruga specijalne policije sudjeluje u mimohodu sa 96 članova.

Napominjemo da će se mimohod održati 04.08.2015. godine u popodnevnim satima, te da će se pripreme za isti održati 02. i 03. kolovoza 2015. godine što znači da bi sudionici u mimohodu trebali biti te dane u Zagrebu.

U svečanom mimohodu sudionici bi trebali biti obučeni u svečane odore specijalne policije ili u ljetne radne odore specijalne policije.

Svečana odora treba sadržavati: smeđa beretka, bijela košulja, kravata SP-e, sako SP-e, svečane hlače SP-e, crne cipele.

Radna odora treba sadržavati: smeđa beretka, zelena košulja kratkih rukava, crna majica kratkih rukava, zelene hlače, zeleni remen sa znakom "RH", tamne gležnjače ili crne vojne čizme.

Molimo sve zainteresirane članove da nam se žurno jave, a najkasnije do petka 03.07.2015. godine. 

  

Obilježena obljetnica osnutka specijelne jedinice policije Bak Istra

Svetom misom, koju su u crkvi sv. Kuzme i Damjana predvodili biskup u miru Ivan Milovan i policijski kapelan vlč. Ilija Jakovljević, započelo je jučer, 27. srpnja, obilježavanje 23. obljetnice osnutka specijalne jedinice policije Policijske uprave istarske, ratnog naziva Bak Istra.

Specijalna jedinica policije Bak Istra ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, gdje je izvršeno i prvo postrojavanje te pregled jedinice. Prvi sastav Baka činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78. Svi su oni bili dragovoljci svjesni situacije i zadaća koje ih očekuju. Po završetku ustrojavanja, izvršena je djelomična popuna logistikom te je jedinica istog dana, pod vodstvom zapovjednika Hasimia Skendera, napustila Valbandon i krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske.

Ratnog puta Bakova, u svom se govoru prisjetio predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Bak Istra Mladen Blašković, koji je na početku pozdravio sve uvažene goste i članove, a posebno obitelji poginulih branitelja, ratne zapovjednike jedinice Skendera Hasimija i Slavka Jereba, ratne načelnike policijske uprave, zapovjednika Antiterorističke jedinice Lučko Alena Klabota te načelnika Policijske uprave istarske Dragutina Cestara,  koji je okupljene pozdravio kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Blašković je istaknuo kako su obljetnice prilika da se prisjetimo temeljnih događaja iz vrlo teških i nesigurnih, ali slavnih i časnih vremena početkom 90-tih godina, godina rađanja i stvaranja Republike Hrvatske. ''U to vrijeme, kada su vojska i rezervisti JNA  slobodno šetali po Puli, u vrijeme kada su ti isti palili, rušili i ubijali svega stotinjak kilometara dalje, dok su turisti i naši vršnjaci slobodno u miru  uživali na plažama, mi smo iz ovog mirnog okruženja dragovoljno otišli u rat. Nedovoljno obučeni, nenaoružani, ali nabijeni domoljubljem, odlučno, bespoštedno i pod cijenu vlastitog života, među prvima smo krenuli u obranu grada Petrinje i dalje, Hrvatske nam domovine'' kazao je predsjednik udruge istarskih specijalaca. Nakon prve borbene zadaće u obrani grada Petrinje, jedinica je sudjelovala u akcijama Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, Krug Dubrovnik te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje specijalna jedinica policije Bak Istra nije obavljala svoje borbene zadaće. Po završetku ratnih zbivanja, Bakovi su, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, pri čemu su izgubili i svog suborca i prijatelja Adrijana Dobrilovića. ''Malo je ratnih jedinica koje iza sebe imaju tako bogat ratni put. S razlogom smo danas ponosni na njega jer smo svoj posao odradili visoko profesionalno, časno i pošteno'' naglasio je Blašković i napomenuo kako među Bakovima nema ratnih profitera niti lažnih branitelja te da je njihova najveća privilegija što su preživjeli i sretno se vratili kući svojim najmilijima.

Nakon svečane skupštine udruge, članovi i ostali gosti posjetili su spomen obilježje specijalne jedinice policije Bak Istra, čijim postavljanjem je obilježena jubilarna 20. godišnjica jedinice, a koje je trajni spomen na hrabrost i požrtvovnost istarskih specijalaca, ali i svih policijskih službenika koji su položili svoje živote na oltar Domovine.

Svakako je bitno napomenuti da je kao i svake godine, Udruga specijalne jedinice policije Bak Istra i ovog srpnja organizirala  tradicionalno davanje krvi. Akciji se tijekom proteklog tjedna odazvalo tridesetak članova Udruge, uključujući i njeno predsjedništvo, a svoju humanu stranu Bakovi su pokazali i na samoj obljetnici, obzirom su organizirali akciju prikupljanja novčanih sredstava za kolege specijalce iz područja koja su bila ugrožena poplavom. Naime, prodavali su majice s logom istarskog Baka, cijena je bila dragovoljna, a sav novac uplatit će se udruzi specijalne jedinice policije u Županji. 

 

Godišnja skupština Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra

U petak, 15. studenog 2013. godine u 19 sati,  u Valbandonu je održano redovno izborno zasjedanje Skupštine Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra. Nakon intonacije državne himne i himne Istarske županije, okupljeni su minutom šutnje odali počast svim poginulim policijskim službenicima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu.

U radnom dijelu Skupštine, članovima je prezentirano godišnje izvješće o radu svih tijela Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra, kao i financijsko izvješće, a potom su uslijedili izbori za tijela i dužnosnike Udruge (na mandat od četiri godine). Za novog/starog predsjednika Udruge izabran je Mladen Blašković, dok su za dopredsjednike izabrani Dragan Brunjak i Božo Kirin, a za članove Predsjedništva Loris Antolović i Branislav Petrović. Za predsjednika Suda časti izabran je Eugen Bratović, dok su kao članovi Suda časti izabrani Stipo Marijanović i Dragan Jukić. U Nadzornom odboru je za predsjednika izabran Zdravko Karak, dok su kao članovi odbora izabrani Mirko Novak i Vedran Zec. Poslove tajnika Udruge i nadalje će obavljati Silvio Buić, a rizničara Dušanko Babić.

Na skupštini je bilo nazočno pedesetak redovnih članova Udruge, a u prigodnom obraćanju predsjednik Blašković istaknuo je kako će se udruga i  dalje voditi osnovnom idejom i zadanim ciljevima, među kojima su dostojno obilježavanje i sjećanje na poginule i umrle pripadnike jedinice, isticanje uloge i doprinosa specijalaca u Domovinskom ratu, kako i promicanje ratnog puta jedinice, obilježavanje važnijih datuma iz Domovinskog rata i obilježavanje obljetnice Specijalne jedinice policije BAK Istra te pomaganje članovima u ostvarivanju njihovih prava. Nadalje, predsjednik Udruge istaknu je kako je ratni put ''Bakova'' jasan i čist te da se svaki pripadnik jedinice može ponositi na doprinos u Domovinskom ratu, koji nije bio nimalo skroman ni lak. ''Specijalna jedinica policije BAK Istra bila je jedinstvena i prepoznatljiva u vrijeme rata pa neka takva ostane i ova naša Udruga'' istaknuo je Blašković i naglasio da podupiru rad svih udruga, proizašlih iz Domovinskog rata te udruga proizašlih iz policije, koje se za svoje ciljeve zalažu na zakoniti i legalan način. Predsjednik Udruge je također naglasio da u Udruzi specijalne jedinice policije BAK Istra nema mjesta politikanstvu ili komentiranju dnevno političkih tema, kao i da članom Udruge ne može biti osoba, koja je osuđena za kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti. Istaknuo je da Udruga specijalne jedinice policije BAK Istra podržava institucije države, s kojima će i nadalje surađivati poradi ostvarivanja prava svih članova Udruge. ''Zahvalio bih svima koji na bilo koji način podupiru i pomažu radu Udruge, a posebno onima koji pomažu našim članovima'' zaključio je Blašković i pozvao na daljnje zajedništvo članova i međusobnu bezrezervnu podršku.

 

Predsjednik Republike Hrvatske odlikovao SJP BAK Istra odličjem Red Nikole Šubića Zrinskog

Odlukom predsjednika Republike Hrvatske  dr. Ive Josipović od 30. studenog 2012. godine, a na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu, 21 postrojba Specijalne policije MUP-a RH 25. listopada 2013. godine primila je od predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipović odlikovanja Red Nikole Šubića Zrinskog.

Tom prigodom predsjednik Josipović podsjetio je da je obrambeni Domovinski rat počeo upravo napadom na policajce i policijske objekte. Naglasio je kako su pripadnici specijalnih jedinica policije zajedno s Hrvatskom vojskom sudjelovali u svim vojnoredarstvenim akcijama Domovinskog rata, pri čemu je 146 pripadnika Specijalne policije poginulo, dok ih je 900 teže i lakše ranjeno.

U ime Specijalne jedinice policija BAK Istra, na svečanom prijemu u Uredu predsjednika Republike Hrvatske, odličje su primili ratni zapovjednici jedinice Skender Hasimi i Slavko Jereb te predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra Mladen Blašković. Odličje Red Nikole Šubića Zrinskog dodjeljuje se za junački čin u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti i iznimnim okolnostima u miru, a njegovom dodjelom predsjednik Josipović odao je priznanje svim pripadnicima Specijalne jedinice policije BAK Istra,  koji su se nesebično žrtvovali u Domovinskom ratu za mir i slobodu te dali  nemjerljiv doprinos u stvaranju hrvatske države.

 

Obilježena 22. obljetnica osnutka SJP BAK Istra

Stotinjak pripadnika Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra, obitelji poginulih i ranjenih branitelja te brojni gosti i uzvanici okupili su se 27. srpnja u Valbandonu kako bi svečano obilježili 22. obljetnicu osnutka Specijalne jedinice policije Policijske uprave istarske.

Nakon mise, koju je predvodio vlč. Ilija Jakovljević, održana je svečana skupština Udruge, na kojoj se prisutnima obratio Mladen Blašković, predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra. Prisjećajući se dana kada su se u Valbandonu okupili policijski službenici  iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, Blašković je istaknuo kako su istarski specijalci iz mirnih, nenapadnutih dijelova Hrvatske krenuli u obranu Domovine. ''Situacija u zemlji nije nam dopustila da imamo bezbrižnu mladost. Nedovoljno opremljeni i neobučeni, krenuli smo u obranu suvereniteta hrvatske države. Od prve akcije u obrani Petrinje,  istarski specijalci sudjelovali su i u akcijama Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, Krug Dubrovnik te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje Specijalna jedinica policije BAK Istra nije obavljala svoje borbene zadaće''. Nakon ratnih zbivanja, pripadnici jedinice obavljali su poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. ''Bakovi su bili angažirani na najopasnijim i najzahtjevnijim zadaćama od 1991. do 2000. godine, a svoj ratni put prošli su visoko profesionalno, časno i pošteno te za nama nije ostalo nikakvih mrlja ni repova'' naglasio je Blašković.

Osim predsjednika Udruge, prisutnima su se obratili Skender Hasimi i Slavko Jereb, ratni zapovjednici jedinice te Tomislav Josić, posebni izaslanik i savjetnik ministra branitelja, a potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje ispred spomen obilježja Specijalne jedinice policije BAK Istra i druženje pripadnika jedinice.

 

Susret predstavnika Udruge s predsjednikom Republike Hrvatske, 03. lipnja 2013. godine  

Predstavnici Udruge specijalne jedinice policije ''Bak'' Istra susreli su se 11. svibnja u Poreču s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem i njegovim savjetnicima za branitelje Vladom Marićem i Vinkom Kovačićem.

Predsjednik Udruge Mladen Blašković upoznao je predsjednika Josipovića s bogatim ratnim putem specijalne jedinice, koja je 1991. godine bila jedina oružana formacija na području Istre. Odmah po osnutku, jedinica se aktivno uključila u obranu Republike Hrvatske na području Banovine, nakon čega je sudjelovala u svim vojnoredarstvenim aktivnostima, od akcije ''Trokut'', ''Poskok 1'', ''Maslenica'', ''Poskok 2'', ''Medački džep'', ''Bljesak'', ''Oluja'' do akcije  ''Krug Dubrovnik'' tako da gotovo i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje Specijalna jedinica policije ''Bak'' Istra nije obavljala svoje borbene zadaće. Po završetku ratnih zbivanja, istarski su specijalci obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Osim sudjelovanja u borbenim zadaća, jedinica je imala značajnu ulogu i u očuvanju mira na području Istre. Naime, kada je JNA napuštala Pulu te kada su hrvatski redarstvenici preuzimali vojarne i druge vojne objekte, dogodilo se i nekoliko ozbiljnih incidenata, koje su pripadnici Specijalne jedinice ''Bak'' Istra riješili bez izazivanja opasnosti za sigurnost građana. Blašković je naglasio kako su istarski specijalci svoj ratni put prošli pošteno i profesionalno te kako među pripadnicima Bakova nema onih koji su se ogriješili o međunarodne konvencije  o postupanju u ratnim uvjetima.

Predsjednik Josipović zahvalio se članovima Udruge na njihovom doprinosu u Domovinskom ratu, pogotovo s obzirom na činjenicu da pripadnicima jedinice domovi nisu bili neposredno ugroženi, no oni su unatoč tome napustili mirne istarske krajeve i aktivno se uključili u obranu suvereniteta Republike Hrvatske. Predsjednika je zanimalo i kako danas žive pripadnici postrojbe te koji su ciljevi Udruge. Udruga specijalne jedinice policije danas broji preko 250 članova, koji djeluju u različitim sferama društva te svojim aktivnostima doprinose cjelokupnoj zajednici. Udruga je prvenstveno osnovana radi okupljanja i povezivanja pripadnika specijalne postrojbe ''Bak'' Istra te radi promicanja i održavanja njihovog ratnog identiteta i sprječavanja zaborava na doprinos Bakova u oslobađanju Republike Hrvatske. Predsjednik Udruge iskoristio je priliku i zahvalio predsjedniku Josipoviću na visokom odlikovanju Republike Hrvatske, koje je dodijelio Specijalnoj jedinici ''Bak'' Istra. Naime, krajem prošle godine, jedinica je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog, odlikovanjem koje se dodjeljuje za junački čin u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili iznimnim okolnostima u miru.

Ugodno druženje predsjednika Republike Hrvatske i članova Udruge završilo je pozivom predsjedniku Josipoviću da se pridruži članovima specijalne jedinice policije 27. srpnja, kada se obilježava dan kada je jedinica prvi puta postrojena u Valbandonu te da razgleda spomen obilježje, posvećeno istarskim Bakovima, ali i svim specijalcima koji su položili svoje živote na Oltar Domovine.  

  

OBAVIJEST, 16. veljače 2013. godine, Posjet generala Markača 

Jučer je u Puli, u organizaciji Udruge Specijalne jedinice policije BAK Istra, boravio general pukovnik Mladen Markač, koji je dan iskoristio za druženje sa suborcima iz specijalne policije, ali i za posjet Policijskoj upravi istarskoj.

Generala Markača dočekali su članovi predsjedništva Udruge, na čelu s njenim predsjednikom Mladenom Blaškovićem te zapovjednici Skender Hasimi i Slavko Jereb, koji su specijalnu jedinicu vodili u ratnom razdoblju. Nakon prisjećanja na dane provedene na prvim crtama bojišnice, delegacija je posjetila Policijsku upravu istarsku, gdje ih je primio načelnik policijske uprave Dragutin Cestar sa suradnicima. Načelnik Cestar zaželio je srdačnu dobrodošlicu generalu Markaču te mu je zahvalio na njegovom doprinosu u Domovinskom ratu, ali i na njegovoj ustrajanosti tijekom zatočeništva u Den Haagu. U razgovoru s načelnikom Cestarom, general Markač naglasio je važnost uloge policije u Domovinskom ratu, pogotovo postrojbi specijalne policije, kojima je i sam bio na čelu za vrijeme ratnih godina. ''U začecima agresije na Hrvatsku, iako nedovoljno opremljeni i obučeni, hrvatski policajci prvi su stali u obranu domovine te su odigrali bitnu ulogu u stvaranju moderne hrvatske države. Među jedinicama koje su prve osnovane su i istarski Bakovi, a Istra i Policijska uprava istarska mogu biti ponosni na izniman i nesebičan doprinos koji su pripadnici te postrojbe dali na ratom zahvaćenim područjima'' rekao  je Mladen Markač i istaknuo kako su i u onim rijetkim trenutcima, kada nisu bili na ratištu, istarski specijalci obavljali zahtjevne policijske zadaće u očuvanju mira i sigurnosti građana u Istri.

Nakon posjete Policijskoj upravi istarskoj, general Markač prošetao je centrom Pule do Foruma, gdje se susreo s gradonačelnikom Borisom Miletićem, a potom je u Valbandonu uslijedilo druženje sa suborcima i članovima obiteljima poginulih hrvatskih branitelja. U ime svih prijatelja, bivših pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra i drugih branitelja, predsjednik Udruge istarskih specijalaca Mladen Blašković zaželio je dobrodošlicu generalu Markaču te je istaknuo kako su ponosni zbog posjete svog suborca, zapovjednika i prije svega prijatelja. Prisjećajući se okupljanja Specijalne jedinice BAK Istra u srpnju 1991. godine i njenog ratnog puta, Blašković je naglasio kako se malo koja jedinica može pohvaliti tako bogatim ratnim iskustvom, od prve crte bojišnice u "Maslenici", "Medačkom džepu", "Bljesku" i konačnoj bitci "Oluji" pa do razminiravanja zemlje i mirne reintegracije Podunavlja. Istaknuo je kako su istarski Bakovi svoj ratni put prošli visoko profesionalno, časno i pošteno te je zahvalio generalu Markaču na neizmjernoj žrtvi, koju je podnio za sve građane Hrvatske. ''Dokazujući svoju nevinost i pravednost pred Međunarodnim sudom u Den Haagu, skinuli ste sumnju sa svih nas i dokazali ono što smo svi mi znali…da je Domovinski rat bio čist i pravedan'' zaključio je Blašković i pozvao generala na zajedničko druženje sa prijateljima i suborcima.

 

OBAVIJEST, 27. srpnja 2012. godine  

Danas je u Valbandonu nakon mise, koju je prevodio mons. Juraj Jezerinac, održana svečana skupština Udruge specijalne jedinice policije, gdje se prisutnim suborcima obratio načelnik Policijske uprave istarske Mladen Blašković, ujedno i predsjednik Udruge, koji se u svom govoru osvrnuo na ratni put istarskih specijalaca. ''Pripadnici Specijalne jedinice policije ''Bak'' Istra krenuli su iz ovih mirnih, nenapadnutih krajeva 27. srpnja 1991. godine, nedovoljno obučeni i nenaoružani, ali nabijeni domoljubljem, odlučno, bespoštedno i pod cijenu vlastitog života, među prvima u obranu grada Petrinje i napadnute nam Domovine'' započeo je načelnik Blašković, prisjećajući se kako je prije 21 godinu u Valbandonu izvršeno prvo postrojavanje i pregled jedinice.  ''Danas s ponosom možemo naglasiti da smo cijeli ratni put prošli časno, pošteno i vojnički visoko profesionalno tako da među Bakovima nema ratnih profitera niti lažnih branitelja. Kada smo prije 21 godinu kretali iz ovih mirnih krajeva na ratna područja, nismo ni znali za privilegije niti smo razmišljali o dionicama. Nismo bili sigurni niti da li ćemo uvijek svi živi i zdravi vratiti kući…a mnogi se i nisu vratili'' rekao je načelnik Policijske uprave istarske i čestitao svim Bakovima i njihovim obiteljima obljetnicu utemeljenja Specijalne jedinice policije ''Bak'' Istra.

Nakon svečane skupštine Udruge, članovi i ostali gosti posjetili su spomen obilježje Specijalne jedinice policije ''Bak'' Istra, kojim je prošle godine obilježena jubilarna 20. godišnjica jedinice, a koje je trajni spomen na hrabrost i požrtvovnost istarskih specijalaca, ali i svih policijskih službenika koji su položili svoje živote na oltar Domovine.

Kao i svake godine, Udruga specijalne jedinice policije ''Bak'' Istra i ovog je srpnja organizirala  tradicionalno davanje krvi. Akciji se tijekom proteklog tjedna odazvalo oko tridesetak članova Udruge, uključujući i njeno predsjedništvo, a svakako je potrebno istaknuti dvojicu članova  - Vladimira Gašparinija, koji je krv darovao 53. puta te Ivicu Jelinčića, kojem je ovo bilo 71. darivanje krvi.

 

OBAVIJEST, 26. kolovoza 2011. godine  

Danas je u Valbandonu, pored Pule, Svetom misom, koju je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, započelo obilježavanje 20. obljetnice Specijalne jedinice policije Policijske uprave istarske ''Bak – Istra''. Nakon predstavljanja svečanog postroja policije i prijavka, kojeg je zamjenik Policijske uprave istarske g. Božo Kirin podnio ministru unutarnjih poslova g. Tomislavu Karamarku, uslijedila je himna Republike Hrvatske u izvedbi klape ''Vinčace'', a potom je minutom šutnje odana počast svim poginulim pripadnicima policije – braniteljima Domovinskog rata.

Brojnim gostima, među kojima predstavnicima Udruge, obiteljima stradalih branitelja, ratnim zapovjednicima i načelnicima, predstavnicima lokalne uprave i samouprave, čelnicima državnih tijela Istarske županije te prisutnim kolegicama i kolegama, obratio se prigodnom riječju g. Josip Klem, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, a potom je uslijedilo kratko prisjećanje na ratni put Bak-ova.

Specijalna jedinica policije ''Bak Istra'' ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, gdje je izvršeno i prvo postrojavanje te pregled jedinice. Prvi sastav Bak-a činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78. Svi su oni bili dragovoljci svjesni situacije i zadaća koje ih očekuju. Po završetku ustrojavanja, izvršena je djelomična popuna logistikom te je jedinica istog dana, pod vodstvom zapovjednika Hasimia Skendera, napustila Valbandon i krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske. Nakon prve borbene zadaće u obrani grada Petrinje, jedinica je sudjelovala u akcijama ''Trokut'', ''Poskok 1'', ''Maslenica'', ''Poskok 2'', ''Medački džep'', ''Bljesak'', ''Oluja'', ''Krug Dubrovnik'' te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje Specijalna jedinica policije ''Bak – Istra'' nije obavljala svoje borbene zadaće. Po završetku ratnih zbivanja, Bak-ovi su, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata, jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan pripadnik je poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika Specijalne jedinice policije ''Bak – Istra'' je bilo ranjeno.

Angažman istarskih policajaca na najopasnijim zadaćama tijekom Domovinskog rata, u svom je govoru istaknuo i načelnik Policijske uprave istarske g. Mladen Blašković, koji je naglasio kako danas ''svaki pripadnik Specijalne jedinice policije ''Bak – Istra'' s pravom može biti ponosan, osjećati vrijednost i dostojanstvo. Kao čovjek, kao profesionalac, kao vojnik, a naročito kao pobjednik…jer hrvatska policija, hrvatska vojska i hrvatski branitelji su pobjednici u Domovinskom ratu, a Domovinski rat je bez dvojbe početak stvaranja Republike Hrvatske.'' Kako bi se dostojno obilježila 20. obljetnica osnutka istarskih specijalaca, predsjedništvo Udruge  Specijalne jedinice policije ''Bak – Istra'' donijelo je odluku o projektu izrade spomen obilježja, a idejno je rješenje, u suradnji s pulskim kiparom g. Erosom Čakićem, ponudio upravo predsjednik Udruge g. Mladen Blašković. ''Kada smo te '91. godine kretali s ovog mirnog mjesta na ratna područja, nismo bili sigurno da li ćemo se svi vratiti…a neki se i nisu vratili. Ovaj spomenik neka nas podsjeća na njih, na sve specijalce koji su položili život na Oltar Domovine. Ovaj spomenik neka bude i zahvala našim majkama i našim bližnjima za sve što su propatili dok su nas čekali…'', istaknuo je načelnik Policijske uprave istarske.

Nazočnima se potom obratio ministar Karamarko koji je podsjetio na ulogu  hrvatske policije u Domovinskom ratu, odnosno na policijske službenike – specijalce koji su, svjesni odgovornosti i povijesnog trenutka,  1991. godine prvi krenuli u obranu domovine. ''Dok smo danas ovdje okupljeni, ponosni na postavljanje ovog spomenika, s tugom i zahvalnošću prisjećamo se svih onih, koji su svoje živote položili na Oltar Domovine. Neka ovo spomen obilježje bude trajna uspomena na ratne dane i sve policijske službenike koji su branili teritorijalnu cjelovitost Lijepe naše, u godinama kada se stvarala mlada hrvatska država'' istaknuo je ministar unutarnjih poslova.

 

OBAVIJEST, 20. srpnja 2011. godine

Dana 25. srpnja 2011. godine,  povodom 20. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije PU istarske, Udruga SJP organizira humanitarnu akciju dragovoljnog davanje krvi. Krv će se dati u OB Pula, Odjel za transfuziologiju (''nova bolnica'') s početkom u 09,00 sati.

Pozivaju se članovi i bivši pripadnici jedinice da se odazovu u što većem broju.

Poradi organizacije molimo potvrditi dolazak na broj mob. 098/645 955 (Buić).

 

OBAVIJEST, 20. svibnja 2011. godine

Udruga specijalne policije iz Domovinskog pokrenula je projekt nabave svečane odore za članove udruge. Za sve detalje oko nabave odore kontaktirati tajnika Buića na mob. 098/645 955.

 

OBAVIJEST, 12. travnja 2011. godine

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata za ratnog zapovjednika general-pukovnika Mladena Markača i sve druge Hrvatske branitelje i generale organizira Skup potpore pod sloganom „ Hrabra srca, uzdignute glave, s molitvom za Hrvatske branitelje i generale“ koji će se održati u  Zagrebu 14. 04. 2011. godine.

Za sve detalje oko skupa potpore i odlaska u Zagreb kontaktirati tajnika Buića na mob. 098/645 955.

 

OBAVIJEST, 06. travnja 2011. godine

Ove godine obilježava se 20. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije Bak Istra. Tom prigodom Predsjedništvo je donijelo odluku o projektu izrade spomen obilježja Specijalnoj jedinici policije Bak Istra u Valbandonu, gdje je jedinica prvi put postrojena dana 27.07 1991. godine. Ovim putem pozivamo članove da se uključe u realizaciju ovog  projekta, te svojim prijedlozima i idejama doprinesu realizaciji istog. Svoje prijedloge i ideje možete dostaviti do 30. travnja 2011. godine na adresu Udruge, Pula, Tršćanska 36. Za više informacija kontakt osoba je tajnik Buić na broj mob. 098/645 955. 

 

OBAVIJEST, 17. studenog 2010. godine  

Dana 29.10.2010. godine u Valbandonu s početkom u 19:00 sati održana je svečana skupština Udruge specijalne jedinice policije Bak Istra povodom 19. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije PU istarske zvane „BAK“. Skupštini je bilo nazočno oko 150 bivših pripadnika jedinice, članova obitelji poginulih i preminulih pripadnika, te brojni predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog  rata, kako s područja Istre, tako i iz drugih krajeva Hrvatske, Zagreba , Osijeka, Petrinje. Nazočnima se pozdravnim govorom obratio predsjednik Mladen Blašković, te podsjetio na zbivanja prije 19 godina kada je u  Valbandonu osnovana Specijalna jedinica policije, koju su činili policajci iz svih postaja iz Istre, te krenuli obranu ratom zahvaćene Hrvatske. Istaknuo je pritom ulogu i značaj Specijalne policije u Domovinskom ratu. Jedan od zapovjednika jedinice, Božo Kirin  osvrnuo se na ratni put Bakova. Kratkim prigodnim govorom nazočnima su se obratili izaslanik ministra unutarnjih poslova Zapovjednik zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić, predsjednik krovne udruge specijalne policije Josip Klemm, te bivši policijski kapelan Don Joško Listeš , koji je napisao prigodnu molitvu za sve preminule pripadnike Bakova. Nakon službenog dijela, proslava je nastavljena uz druženje i prigodni domjenak.

 

OBAVIJEST, 19. listopada 2010. godine

Pozivaju se članovi Udruge specijalne jedinice policije i svi bivši pripadnici Specijalne policije Bak-Istra na svečanu Skupštinu Udruge povodom 19. godišnjice osnutka Specijalne jedinice policije PU Istarske, koja će se održati 29. listopada 2010. godine s početkom u 18,00 sati u Valbandonu, odmaralište MUP- RH.

 

DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI, 27. srpnja 2010. godine

Dana 27. srpnja 2010. godine povodom 19. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije PU istarske, Udruga SJP organizira humanitarnu akciju dragovoljnog davanja krvi. Krv će se davati u OB Pula, Odjel za transfuziologiju ("nova bolnica") s početkom u 10,00 sati.
Pozivaju se članovi i bivši pripadnici jedinice da se odazovu u što većem broju. Poradi organizacije molimo potvrditi dolazak na broj mobitela 098 645 955 (Buić)

 

OBAVIJEST, 10. srpnja 2010. godine

Dana 10. srpnja 2010. godine delegacija Udruge sudjelovala je na obljetnici stradavanja mjesta Pecki, Kraljevčani, Prnjavor Čuntički, Hrvatski Čuntić pod nazivom "13. srpnja 1991." Tom je prilikom Udruga primila zahvalnicu od strane kluba "Viktorija" župe Čuntić za sudjelovanje Specijalne jedinice policije BAK u obrani mjesta Pecki.

 

OBAVIJEST, 24. ožujka 2010. godine

Štovani članovi i simpatizeri Udruge specijalne jedinice policije Bak Istra, Predsjedništvo Udruge donijelo je odluku kojom se pokreće projekt bolje promidžbe i vizualnog identiteta Udruge. U tu svrhu izrađene su majice, kape i prišivači s logom Bak Istra. Isto je moguće kupiti u prostorijama udruge. Za sve upite i informacije kontaktirati tajnika Silvia Buića (098 645955)

 

OBAVIJEST ČLANOVIMA UDRUGE, 24. listopada 2008. godine

Pozivaju se članovi Udruge specijalne jedinice policije i svi bivši pripadnici Specijalne policije Bak-Istra na svečanu Skupštinu Udruge povodom 17. godišnjice osnutka Specijalne jedinice policije PU Istarske, koja će se održati 24.listopada 2008. godine s početkom u 18,00 sati u Valbandonu, odmaralište MUP-a RH.

 

DOBROVOLJNO DAVANJE KRVI, 22. srpnja 2008. godine

Udruga specijalne jedinice policije Bak-Istra dana 22.07.2008. godine organizirala je akciju dobrovoljnog davanja krvi povodom 17. godišnjice osnutka Specijalne jedinice policije PU Istarske.
Krv je dalo 20 članova Udruge i time dala svoj doprinos u prikupljanju ove dragocjene tekućine.