Policijska kapelanija bl. Miroslava Bulešića

Slika /2019/kapelanija naslovna.jpg

Policijska kapelanija bl. Miroslava Bulešića

Na temelju Dekreta Vojnog ordinarijata u RH od  20. srpnja 2009. godine, osnovana je i započela s radom 1. rujna 2009. godine  policijska kapelanija "Sv. Mauro" za Policijsku upravu istarsku sa sjedištem u Puli. Granice kapelanije istovjetne su s granicama Županije istarske, a svečana uspostava Policijske kapelanije "Sv. Mauro" bila je 20. studenoga 2009. u župnoj crkvi u Fažani.

Na temelju zamolbe policijskog kapelana od 26. listopada 2015. godine i provedenih konzultacija, iz pastoralnih razloga, dio dekreta koji se odnosi na naziv policijske kapelanije  i pripadajuće kapele (u policijskom odmaralištu Valbandon), mijenja se te od 6. studenog 2015. godine glasi Policijska kapelanija ''Blaženi Miroslav Bulešić'' za Policijsku upravu istarsku sa sjedištem u Puli. Zaštitinik kapelanije je blaženi Miroslav Bulešić, svećenik i mučenik. Liturgijski naslov kapelanske crkve je ''Blaženi Miroslav Bulešić'', a dan policijske kapelanije slavi se na dan blagoslova kapele, posvete oltara i polaganja relikvija u oltar, 6. studenog.

 

 

 

Uvođenje u službu policijskog kapelana vlč. Ilije Jakovljevića

 

 

U kapelici bl. Ivana Pavla II u Valbandonu, 20. studenog 2013. godine održano je svečano misno slavlje povodom Dana kapelanije Sv. Maura i uvođenja u službu novog kapelana Policijske uprave istarske vlč. Ilije Jakovljevića.

Naime, dekretom Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj od 15. listopada 2013. godine, vlč. Ilija Jakovljević je imenovan kapelanom Policijske kapelanije Sv. Mauro u Puli, sa svim pravima župnika, do opoziva. Dekret je u ime mons. Jurja Jezerinca pročitao Josip Zagoršćak, voditelj Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj, dok je svetu misu, kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, načelnica općine Fažana Ada Damjanac i brojni djelatnici Policijske uprave istarske, predvodio mons. Jakov Mamić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj. U svom obraćanju okupljenim vjernicima, mons. Mamić istaknuo je kako je radostan da im u ovom euharistijskom slavlju može darovati jedno ime, jedno osobu, jednog svećenika, koji će biti sav njihov i samo za njih, vlč. Iliju Jakovljevića. ''Radujem se da će ova policijska uprava, kao i do sada, s pažnjom i ljubavlju, odgovorno primiti svog svećenika i zajedno s njim tražiti i častiti Boga'' naglasio je generalni vikar Vojnog ordinarijata.  Okupljenim vjernicima obratio se i  vlč. Ilija Jakovljević, koji je govorio o ljubavi i ulozi mučenika u društvu te je istaknuo kako je služba policijskog kapelana da bude brat u vjeri. ''To je upravo ono što se ja nadam da ću postati vama. Brat u vjeri i da ćemo u toj vjeri zajedno ići naprijed'' zaključio je vlč. Jakovljević.

Na završetku misnog slavlja, okupljenima se obratio načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, koji je novom kapelanu zaželio dobrodošlicu i puno uspjeha u daljnjem radu, dok je bivšem policijskom kapelanu don Ivi Boriću zahvalio na dosadašnjem obnašanju službe i poslovima dušobrižništva, koje je obavljao za djelatnike Policijske uprave istarske. U ime svih djelatnika, načelnik Cestar poklonio je prigodnu sliku don Ivi Boriću, djelo policijskog službenika Ivice Ovničevića. ''Nadam se da će Istra i djelatnici naše uprave zauvijek imati posebno mjesto u Vašem srcu i biti prisutni u Vašim molitvama te Vam želim uspješan početak Božje službe u Dubrovniku'' zaključio je načelnik Cestar.

        

 

Kontakt:

vlč. Ilija Jakovljević, policijski kapelan

Adresa:        Župni trg 4, 52 212 Fažana

Telefon:        052/ 521 097

 

 

Uvođenje u službu policijskog kapelana don Ivana Borića

 

Dana 22. studenoga 2010. godine u 11 sati u crkvi sv. Kuzme i Damjana u Fažani slavljena je sveta misa povodom imenovanja vlč. Don Ivana Borića kapelanom poslužiteljem policijske kapelanije “Sveti Mauro” za Policijsku upravu istarsku.

Misu je u koncelebraciji sa svećenicima i kapelanima Vojnog ordinarijata, predvodio biskup mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij uz asistenciju  biskupa porečko – pulskog mons. Ivana Milovana.

Dekretom Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, velečasni Don Ivan Borić imenovan je kapelanom poslužiteljem navedene policijske kapelanije sa svim pravima župnika na tri godine, te je današnjom  svetom misom uveden u službu. 

Sveta misa započela je pozdravnim govorom načelnika Policijske uprave istarske gospodina Mladena Blaškovića, koji je tom prilikom policijskom kapelanu poželio mnogo sreće i uspjeha u njegovim poslovima dušobrižništva za djelatnike Policijske uprave, te dosadašnjem kapelanu vlč. Josipu Listešu zahvalio na dosadašnjem obnašanju službe.

Okupljenima se također obratio bivši policijski kapelan vlč. Josip Listeš koji je zbog zdravstvenih razloga morao napustiti tu svoju funkciju. Novome policijskom kapelanupoželio je  mnogo sreće i puno uspjeha u radu.

S istim se željama policijskom kapelanu u uvodnom dijelu svete mise pridružio i sam biskup.

Na kraju svete mise okupljenima, među kojima su bili vjernici iz Fažane i okolice, ali isto tako i policijski službenici iz svih organizacijskih jedinica Policijske uprave istarske, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, na čelu sa savjetnikom ministra g. Ivicom Franićem, predstavnici Hrvatske vojske, dogradonačelnik grada Pule te drugi gosti i uzvanici, obratio se velečasni Don Ivo Borić koji je tom prilikom zahvalio svima koji su pridonijeli imenovanju, istaknuvši kako je ovo za njega trenutak od iznimne važnosti.