Nastavak nogometne sezone 2010/2011 - obavijest građanima

Slika PU_I/za web - stadion.jpg

U subotu, 26. veljače 2011. godine s početkom u 17,00 sati na Gradskom stadionu "Aldo Drosina" u Puli odigrat će se prvenstvena utakmice 19. kola I. HNL koja ujedno označava nastavak nogometne sezone 2010./2011

Foto: PU istarska  

U subotu, 26. veljače 2011. godine s početkom u 17,00 sati na Gradskom stadionu "Aldo Drosina" u Puli odigrat će se prvenstvena utakmice 19. kola I. HNL koja ujedno označava nastavak nogometne sezone 2010./2011. S obzirom na činjenicu da se radi o novom nogometnom stadionu i da NK "Istra 1961" s velikim ambicijama očekuje nastavak nogometne sezone na svakoj se utakmici očekuje veći broj posjetitelja i navijača kao i organiziranih navijačkih skupina te temeljem iskustava vezanih za problematiku navijača policija će u kontinuitetu poduzimati niz mjera i radnji sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i drugim propisima kako bi sve utakmice protekle u najboljem redu sa sigurnosnog aspekta.

U prvom dijelu nogometne sezone, tzv. jesenskom dijelu prvenstva, NK "Istra 1961" je nogometne utakmice odigravala na stadionu SRC "Uljanik Veruda" koji nije klasičan stadion za nogometne prilike, ali unatoč tome prilikom odigravanja utakmica, osim prilikom susreta između NK "Istra 1961" i HNK "Rijeka" od 16. listopada 2010. godine, nije bilo zabilježenih težih protupravnih ponašanja (evidentirano je samo 5 osoba pod utjecajem alkohola i 4 osobe koje su pokušali unijeti pirotehnička sredstva na stadion).

Jedino je na navedenoj utakmici NK "Istra 1961" i HNK "Rijeka" prije same utakmice došlo do sukoba između pripadnika navijačkih skupina "Demoni" i Armada", a nakon utakmice pripadnici navijačke skupine "Demoni" pokušali su kamenovati praćenu kolonu navijača HNK "Rijeka". U konačnici su Prekršajnom sudu u Puli podneseni optužni prijedlozi protiv 15 pripadnika navijačke skupine "Armada" i 8 pripadnika navijačke skupine "Demoni".

Temeljem navedenog, navodimo protupravna ponašanja u smislu Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, odnosno što nije dopušteno činiti prije, za vrijeme i neposredno nakon nogometne utakmice:

  • posjedovanje, konzumiranje i unos alkoholnih pića, opojnih droga ili drugih opojnih sredstava na stadion, ulazak na stadion u alkoholiziranom stanju ili pod utjecajem opojnih sredstava,
  • posjedovanje, unos ili uporaba pirotehničkih sredstava (sve vrste petardi, baklje i druge pirotehničke galanterije), oružja (vatreno, plinsko, zračno, hladno – noževi, bokseri i dr.)  i drugih predmeta pogodnih za nanošenje ozljeda ( drvene ili metalne palice, staklene boce ili čaše i sl.) ili predmeta za stvaranje nereda i nasilja od strane osoba koja dolaze na nogometnu utakmicu,
  • unošenje i isticanje transparenata, zastave ili druge stvari s tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem koje iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti ili neke druge posebnosti,
  • bacanje bilo kakvih predmeta u natjecateljski ili gledateljski prostor,
  • pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti ili neke druge posebnosti,
  • paljenje navijačkih rekvizita i drugih predmeta,
  • pozivanje i poticanje na tučnjavu ili na napad na druge gledatelje, redare, službene osobe organizatora natjecanja, športaše i druge sudionike nogometne utakmice,
  • sudjelovanje u tučnjavi ili napadima na gledatelje,  redare, službene osobe organizatora natjecanja, športaše i druge sudionike nogometne utakmice,
  • nedozvoljen ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor ili prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u nogometnoj utakmici,
  • prelazak s jedne na drugu tribinu
  • oštećenje ili uništavanje dijelova športskog objekta te prijevoznih sredstava i druge imovine prilikom dolaska, za vrijeme održavanja  ili nakon nogometne utakmice.

Snimanje na javnom okupljanju

Obavještavamo građane da će policija snimati sve nogometne utakmice proljetnog dijela prvenstva I. HNL, nogometne sezone 2010./2011. u skladu s odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.

 Apel građanima

 

  • Molimo građane da zbog očekivanog dolaska većeg broja posjetitelja i navijača do stadiona dođu ranije kako bi se izbjegle prometne gužve te da na vrijeme i bez žurbe zauzmu svoja mjesta.

 

  • Upozoravamo sve posjetitelje da ne parkiraju vozila na prostorima koji nisu predviđeni za parkiranje niti na obližnjim prometnicama kako ne bi dolazilo do zastoja prometa. Ujedno upozoravamo da će vozači nepropisno parkiranih vozila biti sankcionirani, a vozila premještena vozilom specijalne namjene "Pauk“.

 

  • Isto tako obavještavamo sve građane da će u vrijeme održavanja nogometnih utakmica, odnosno u vremenu od najmanje 2 sata prije do dva sata poslije odigravanja nogometne utakmice, ulica Marsovog polja od Mljekare do parkirališta kod "Croatia osiguranja" biti zatvorena za promet za sva vozila kako bi svi posjetitelji mogli pješice sigurno i na vrijeme doći do stadiona i nakon utakmice sigurno otići kućama. Također će istovremeno za promet biti zatvoren i odvojak Balotine ulice od raskrižja s Nazorovom ulicom do Gradskog stadiona "Aldo Drosina".

 

  • Ujedno informiramo građane da je na sve tribine Gradskog stadiona "Aldo Drosina" moguće ući isključivo s Ulice Marsovog polja, dok je ulaz s Balotine ulice predviđen samo za službeno osoblje, VIP goste i medije.

 

  • Molimo sve posjetitelje da u slučaju kišnog vremena koriste kišne kabanice umjesto kišobrana. Svima koji budu imali kišobrane na ulazu će im se isti privremeno oduzeti do završetka utakmice iz razloga što unos kišobrana kao i svih drugih predmeta pogodnih za nanošenje ozljeda na tribine nije dopušten.

 

  • Molimo sve posjetitelje utakmice da se pridržavaju  uputa  redarske službe i svih drugih službenih osoba organizatora.

 

  • Pozivamo sve posjetitelje i navijače da se prije nogometnih utakmica, na samom stadionu za vrijeme i nakon odigravanja nogometnih utakmica ponašaju civilizirano, da navijaju fer i korektno kako bi sve prošlo u primjernom ozračju vrhunskog športskog događaja.


Stranica