Info punkt o pružanju podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela

Slika PU_I/vijesti/2018/infopunkt.jpg

Foto: PU istarska

Danas su na Narodnom trgu u Puli Odjel prevencije PU istarske i Centar za građanske inicijative Poreč održali edukativno informativni punkt, s ciljem informiranja zainteresiranih građana o načinima pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja.

Prema Nacionalnoj strategiji razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj definiran je hodogram suradnje svih institucija koje sudjeluju u kaznenom postupku, kako bi se osiguralo da žrtva bude informirana i ostvari prava na pristup pomoći i na djelotvornu pomoć tijekom postupka.

Policijska uprava istarska žrtve kod prvog kontakta obavještava o institucijama i udrugama kojima se mogu obratiti za pomoć, a žrtve informaciju dobiju i u pisanom obliku.

Kroz projekt „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“  Centar za građanske inicijative Poreč pruža pomoć u vidu emocionalne i praktične podrške, tehničkih i praktičnih informacija te pravnih informacija o pravima, psihosocijalne pomoći i savjetodavne pomoći, pratnje na sud, pratnje na policiju, državno odvjetništvo i/ili centre za socijalnu skrb, podrške osobama koje nisu prijavile kazneno djelo, te podršku nakon završetka sudskog postupka za područje Istarske županije.

Današnja preventivna aktivnost bila je prigoda da građani kroz razgovor saznaju svoja prava koja imaju kao žrtve, te na koji način funkcionira sustav pomoći i podrške.



Pisane vijesti