Najava prometne akcije na području Istre

Slika /2018/prometna policija motoristi.jpg

Policija će u nedjelju od 15 do 20 sati pojačano nadzirati motocikle, mopede i osobna prijevozna sredstva

Foto: Ilustracija

U cilju unaprjeđenja stanja sigurnosti, Policijska uprava istarska će u nedjelju, 18. kolovoza od 15 do 20 sati, provoditi prometnu akciju „Nadzor vozača motocikala, mopeda i osobnih prijevoznih sredstava“.

U razdoblju od 01. siječnja do 15. kolovoza na području Policijske uprave istarska evidentirane su 123 prometne nesreće u kojima su sudjelovali mopedi i motocikli, od kojih dvije s poginulim osobama, 100 s ozlijeđenim osobama i 21 s materijalnom štetom.

U navedenim prometnim  nesrećama stradalo je 108 osoba, od kojih dvije osobe su poginule, 28 zadobilo je teške i 78 lakše tjelesne ozlijede.

Vozači osobnih prijevoznih sredstava u navedenom razdoblju sudjelovali su u 24 prometne nesreće od kojih 23 s ozlijeđenim osobama i jednoj s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama četiri osobe zadobile su teške i 23 lakše tjelesne ozlijede.

Iako je uvriježeno mišljenje kako stradavanju motociklista pridonosi njihova sklonost rizičnom ponašanju, prometne nesreće u kojima stradavaju motociklisti često su izazvane greškom ostalih vozača oduzimanjem prednosti prolaska motociklistima, što u kombinaciji s prekoračenom ili neprilagođenom brzinom kretanja motocikala rezultira teškim posljedicama. Rijetke su prometne nesreće u kojima motoristi ne stradaju, uz nažalost smrtne ishode ili teške tjelesne ozljede s posljedicom trajnog teškog invaliditeta. Iako zaštitna kaciga kao jedina zakonski propisana zaštitna oprema može spriječiti ozljede glave, ona ne može osigurati potpunu zaštitu, posebice ako se prometna nesreća dogodi pri velikoj brzini stoga preporučamo nošenje zaštitne opreme koja štiti dijelove tijela izloženih riziku od ozljeda; štitnike za ramena, laktove, bokove, donji dio nogu, zglobove na rukama i nogama i sredinu leđa.

Kako bi se izbjeglo stradavanje u prometu vozače pozivamo na odgovorno ponašanje, pritom roditelje / staratelje i druge osobe koje skrbe o mladim osobama pozivamo da ih potiču na pozitivno ponašanje u prometu. Ujedno podsjećamo na savjete za motoriste i vozače osobnih prijevoznih sredstava.

Najave