Najava prometne akcije u cilju zaštite osoba s invaliditetom

Slika /2018/invalidi.jpg

Policija će sutra od 10 do 14 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju „Nadzor znaka pristupačnosti i mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom“


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, Postaja prometne policije Pula-Pola će sutra od 10 do 14 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju „Nadzor znaka pristupačnosti i mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom“.
Budući da, prema procjenama Centra za gerontologiju, udio starijih invalidnih osoba u odnosu na ukupno starije pučanstvo Hrvatske iznosi 21.36%, preventivno-represivne aktivnosti provest će se u cilju jačanja podrške osobama s invaliditetom i osobama starije dobi te ukazivanja na važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi njihovim potrebama i sposobnostima. Policijski službenici akciju će provesti u suradnji s predstavnicima Društva osoba s tjelesnim invaliditetom i djelatnicima Pula parkinga na području grada Pule, Medulina i Fažane, a posebice na  parkirališnim prostorima trgovačkih centara i ispred zdravstvenih ustanova.
Naime, svakodnevnim praćenjem stanja sigurnosti u prometu, utvrđeno je kako  veliki broj građana nepropisno parkira svoja vozila na mjestima namijenjenima  za parkiranje vozila koja koriste osobe s invaliditetom, čime se ometa promet i ograničavaju prava koja proizlaze iz  znaka pristupačnosti. Stoga će policijski službenici provesti prometnu akciju, koja će većim dijelom biti usmjerena na sankcioniranje vozača koji  čine navedene prekršaje, dok će djelatnici Pula parkinga specijalnim vozilom ''pauk'' uklanjati nepropisno parkirana vozila na mjestima namijenjenim za parkiranje vozila kojima se koriste osobe s invaliditetom.
Pozivamo vozače da vode računa o svojim sugrađanima s invaliditetom te da ne parkiraju na mjestima rezerviranima za parkiranje osoba s invaliditetom. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 700 kuna, a ista kazna propisana je i za osobe s invaliditetom koje ustupe svoj znak pristupačnosti drugim osobama. Naime, znak pristupačnosti valjan je isključivo kada se vozilom prevozi osoba s invaliditetom na čije je ime izdan.

Stranica