Slušao savjete '' stručnjaka'' pa postao žrtva investicijske prijevare

Slika /2021/investicijske prijevare copy.jpg

Policija poziva građane da budu oprezni i da se dobro informiraju prije nego što nekom daju ili ulože novac kako ne bi postali žrtve kaznenih djela

Foto: Ilustracija

Pulska policija zaprimila je prijavu 63-godišnjaka koji je prevaren za više desetaka tisuća kuna prilikom trgovanja kriptovalutama.

Naime, muškarac je putem društvene mreže stupio u kontakt s nepoznatom osobom koja ga je nagovorila da se počne baviti trgovinom kriptovalutama, obećavajući mu veliku zaradu. Osoba ga je navela da joj od 20. travnja u više navrata uplati novac na račun, pri čemu ga je dovela u zabludu da će novac koristiti radi trgovine kriptovalutama, plinom i naftom. Vjerujući da će ostvariti zaradu ulaganjem, muškarac je osobi uplatio više desetaka tisuća kuna, no ubrzo je shvatio da je prevaren.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem.

Policijska uprava istarska upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Ukoliko se odlučite na ovakav način trgovanja i investiranja, prvo se trebate dobro informirati o svim rizicima, a preporuča se korištenje provjerenih i registriranih investicijskih društava.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja.

Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati. 

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati putem informativnog letka.

Zapamtite, budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac. U slučaju da posumnjate kako se radi o prijevari ili ako postanete žrtva prijevare, događaj prijavite policiji
 

Stranica