Uhićeni nakon što su vozili sa preko dva promila

Slika /2018/alkotest.jpg

Policijski službenici su i tijekom proteklog vikenda provodili pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja stradavanja u prometu

Foto: Ilustracija

Tijekom proteklog vikenda, od 8. do 10. rujna, na području Policije uprave istarske evidentirano je 16 prometnih nesreća, od kojih jedna sa poginulom osobom, deset prometnih nesreća  s ozlijeđenim osobama i pet s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama stradalo je 14 osoba, od kojih jedna smrtno, dvije osobe zadobile su teške tjelesne ozljede, a jedanaest osoba je lakše ozlijeđeno. U jednom događaju teško je stradao i motorist koji je naletio na divljač.

Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 432 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 15 vozača i dva vozila. Utvrđen je 241 prekršaj, od kojih izdvajamo:
 
  • nepropisna brzina – 30 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 56 prekršaja
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 14 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 33 prekršaja
  • ostali prekršaji – 107 prekršaja. 

Tijekom proteklog vikenda porečka je policija zatekla u prometu dvojicu vozača koji su motornim vozilima upravljali s preko dva promila alkohola.

Policijski službenici su 8. rujna oko 13.50 sati na kolniku ceste 5209 kod mjesta Krunčići zaustavili i kontrolirali teretno vozilo, pulskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 40-godišnjak. Muškarac je alkotestiran te je utvrđeno kako je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 2.05 promila. Kontrolom je utvrđeno i kako vozač upravlja vozilom za vrijeme dok mu je vozačka dozvola istekla te je uhićen i doveden na nadležni sud, koji mu je radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama odredio novčanu kaznu od 1.450 eura i šest mjeseci zabrane upravljanja motornim vozilima C kategorije.

Drugi slučaj zabilježen je 10. rujna oko 0.55 sati kada su policijski službenici uočili vozilo, pulskih registracijskih oznaka, koje je u Vukovarskoj ulici u Poreču naglo povećalo brzinu kretanja, postižući gornju granicu dopuštenog broja, čime je vozač izazvao proklizavanje kotača. Vozač je nastavio nepropisnu vožnju kroz više porečkih ulica, da bi u konačnici skrenuo u ulicu Nikole Tesle kojom se kretao u suprotnom, odnosno zabranjenom smjeru, gdje je i zaustavljen. Izvršenom kontrolom utvrđeno je kako je 28-godišnjak vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 2.04 promila te je uhićen i smješten u posebne prostorije policije. Nadležni sud vozaču je odredio zadržavanje u zatvoru u trajanju od sedam dana.
 

Priopćenja