Vesela, ali sigurna novogodišnja noć u Istri

Slika /2023/blagdani.JPG

Tijekom noći nisu zabilježeni događaji koji bi znatno narušili stanje sigurnosti na području Policijske uprave istarske

Foto: PU istarska

U gradovima na području Istre novogodišnja noć protekla je u veselom, ali sigurnom ozračju. Policijski službenici poduzimali su brojne mjere u cilju održavanja povoljnog stanja javne sigurnosti pa su tako sva javna okupljanja protekla sigurno, nisu zabilježena veća narušavanja javnog reda i mira niti teža kaznena djela, a nije bilo ni stradavanja u prometnim nesrećama.

Evidentirana su dva manja narušavanja javnog reda i mira. Na području Rovinja 45-godišnjak je prolijevao piće po drugim osobama u šatoru na trgu Valdibora te su ga zaštitari udaljili iz šatora, nakon čega je oko 00.15 sati pokušao nasilno ući u šator. Policijski službenici priveli su ga policijsku postaju te će protiv njega podnijeti optužni prijedlog nadležnom sudu radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Optužni prijedlog slijedi i dvojici muškaraca koji su se fizički sukobili oko 3.15 sati u dvorištu obiteljske kuće u naselju Brgod na području Raše. U sukobu je 21-godišnjak udarao palicom 44-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, a kada su ih pokušale razdvojiti dvije žene, mlađi muškarac je palicom udario i 37-godišnjakinju. Svi troje su zadobili lakše ozljede.

Tijekom noći evidentirana je samo jedna prometna nesreća, i to na području Poreča s materijalnom štetom. Oko 1.25 sati na Narodnom trgu je 49-godišnjak upravljao automobilom, pulske registracijske oznake, a zbog neprilagođene brzine i vožnje pod utjecajem alkohola od 1.66 promila udario je u prometni otok i kućište rampe koja se nalazi na ulazu u stari dio grada. Vozač se udaljio s mjesta događaja, no policijski službenici su ga ubrzo pronašli i priveli u policijsku postaju, a kod njega su pronašli i 0.85 grama kokaina. Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, policija protiv 49-godišnjaka pokreće prekršajni postupak.

U Puli je oko ponoći izbio požar na krovu osnovne škole na Verudi. Požar su ugasili pulski vatrogasci oko 00.40 sati te je utvrđeno kako je opožareno oko 30 kvadratnih metara krova, a požar se nije proširio na unutrašnjost zgrade. Policijski službenici će danas zajedno s inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja obaviti očevid kako bi se utvrdio uzrok požara. Osim tog požara, na području Pule je u Teslinoj ulici došlo i do požara jednog kontejnera za otpad.

Policija je tijekom noći zaprimila dojavu hitne medicinske pomoći da je u Poreču 23-godišnji muškarac zatražio liječničku pomoć zbog ozljede koja je nastala prilikom rukovanja pirotehničkim sredstvom. Budući da se muškarac udaljio prije dolaska policije, policijski službenici nastavljaju utvrđivati okolnosti događaja.

Policijska uprava istarska zahvaljuje onima koji su pridonijeli da novogodišnja noć protekne u povoljnom ozračju te svim građanima i turistima koji borave na našem području želi sretnu i sigurnu 2024. godinu!


NADOPUNA INFORMACIJE:

Obavljenim očevidom utvrđenoje kako je prilikom ispaljivanja pirotehničkog sredstva II. kategorije (tzv. boxa) sa školskog igrališta, pirotehničko sredstvo palo na krov škole i zapalilo dio krovišta. Materijalna šteta zasad nije utvrđena, a policijski službenici nastavljaju utvrđivati okolnosti događaja.  

Također, vezano za ozljeđivanje 23-godišnjaka, utvrđeno je kako je mladić oko ponoći, na livadi u naselju Mihatovići na području Poreča, zapalio raketu te su mu, uslijed vjetra, dim i iskre ušli u oči. Nakon pružene liječničke pomoći u Poreču, mladiću je pružena liječnička pomoć i u riječkoj bolnici, gdje je utvrđeno kako je zadobio lakše ozljede. 
 

Priopćenja