Vozači, ne upravljajte vozilima za vrijeme trajanja zaštitne mjere!

Slika PU_I/vozacka_dozvola.JPG

Foto: Ilustracija

U posljednje vrijeme je na području PU istarske, evidentirano  više događaja  u kojima su vozači upravljali  motornim vozilima za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilima „B“ kategorije.

Naime, u jednom se slučaju dogodila prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena. Nesreću je izazvao vozač koji je u turističkom naselju u Bujama upravljao vozilom iako mu je izrečena zabrana upravljanja vozilom "B" kategorije i pod utjecajem alkohola. U toj je prometnoj nesreći teže je ozlijeđen 73-godišnji albanski državljanin.

Navedeno inkriminirano ponašanje vozača (vožnje pod zabranom)  zadnjim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona ima obilježja i kaznenog djela iz čl. 308. „Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“, za što se počinitelja može kazniti kaznom zatvora od 3 mjeseca do 3 godine.

Na području PU istarske je tijekom ove godine u prometu zatečeno preko stotinjak vozača koji su upravljali motornim vozilom dok im je bila izrečena zaštitna mjera temeljem pravomoćnih oduka nadležnog tijela, čime su ostvarena obilježja kaznenog djela.

 Kako se radi o protupravnom ponašanju i grubom kršenju prometne discipline, Policijska uprava istarska upozorava vozače da za vrijeme trajanja zaštitne mjere  ne  upravljaju  motornim vozilima, a vozače koji se zateknu u počinjenu djela, policija će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja prijaviti odnosno o utvrđenim činjenicama izvijestiti nadležno pravosudno tijelo podnošenjem kaznene prijave.



Stranica