Vozili s preko dva promila i ugrožavali promet

Slika /2018/prometna policija9.JPG

Policijski službenici i ovog su vikenda provodili pojačane aktivnosti u cilju smanjenja stradavanja

Foto: Ilustracija
 
U dane vikenda, od 26. do 28. srpnja, na području Policijske uprave istarske evidentirana je 31 prometna nesreća, od čega 12 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 19 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama četiri su osobe teško, a 14 lakše ozlijeđeno.
Tijekom vikenda kontrolirano je 478 vozila i vozača. Iz prometa su isključena 24 vozača i dva vozila. Utvrđeno je 282 prekršaja, od koji izdvajamo:
  • nepropisna brzina - 58 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa - 28 prekršaja
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola - 22 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje - 20 prekršaja
  • ostali prekršaji - 154 prekršaja
 
Rezultati provedene prometne akcije

Kao što je najavljeno, 28. srpnja od 15 do 20 sati, na području Policijske postaje Labin je u suradnji s Policijskom postajom Opatija, provedena prometna akcija ''Nadzor vozača mopeda i motocikala''. Tijekom provođenja prometne akcije utvrđeno je ukupno 14 prekršaja, od kojih dva prekršaja vozača motocikla.

Vozači pod utjecajem alkohola

Porečka je policija 26. srpnja oko 19 sati u Primorskoj ulici u Poreču zaustavila automobil, pulske registracijske oznake,  kojim je pod utjecajem alkohola od 2.12 promila upravljao 22-godišnjak. Vozač je zbog vjerojatnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka opojnog sredstva. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 1.240 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Policijski službenici Policijske postaje Umag-Umago s ispostavom Buje-Buie su 26. srpnja oko 20 sati u Školskoj ulici u Umagu zaustavili automobil, pulske registracijske oznake, kojim je pod utjecajem alkohola od 2.48 promila upravljao 49-godišnjak.  Vozač je uhićen i smješten u smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka opojnog sredstva. Protiv njega se zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa ne cestama pokreće prekršajni postupak.

Pulska prometna policija je 26. srpnja oko 15.20 sati u Voćarskoj ulici u Valbandonu zaustavila 48-godišnjaka kako pod utjecajem alkohola od 2.42 promila upravljao automobilom, pulske registracijske oznake. Vozač je uhićen i smješten u smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka opojnog sredstva. Protiv njega se zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa ne cestama pokreće prekršajni postupak.

Također, prometna policija je 28. srpnja oko 4.20 sati u Ulici Biškupije u Medulinu zaustavila motocikl, pulske registracijske oznake, kojim je pod utjecajem alkohola od 2.47 promila upravljao 41-godišnjak. Vozač je isključen iz prometa i zadržan u posebnim prostorijama policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 2.020 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom A kategorije u trajanju od sedam mjeseci.

Na opasnosti od vožnje pod utjecajem alkohola policija neprestano upozorava. Već i male količine alkohola negativno utječu na sposobnost vozača, otežavaju mu zapažanje i usporavaju reakcije. Vozač postaje neoprezan i sklon kršenju prometnih propisa,  umanjuje opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Često vozači misle da su sposobni za vožnju, bez obzira na to što su konzumirali alkohol, no bitno je podsjetiti da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite - koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.


Priopćenja