''Zdrav za 5'' u Rovinju

Slika PU_I/vijesti/2013/eko akcija rv2 - kopija.JPG

Foto: PU istarska

Policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave istarske su, zajedno s rovinjskom policijom, proveli preventivnu akciju, kojoj je cilj bio promoviranje nacionalnog projekta ''Zdrav za 5''.

Naime, učenici Talijanske osnovne škole Bernardo Benussi u Rovinju, su danas, zajedno s učenicima Talijanske srednje škole Rovinj, realizirati svoj matični projekt ''Ottimo – orto tipico mediterraneo''. Uz pomoć svojih profesora, započeli su s uređenjem dijela školske okućnice u mediteranski vrt, u kojem će se zasaditi bilje, karakteristično za rovinjsko podneblje (ružmarin, lavanda, kamilica, bosiljak, masline, nar i slično). U ovu rovinjsku eko-akciju uključili su se i policijski službenici, koji su prigodu iskoristili za promoviranje nacionalnog projekta ''Zdrav za 5''. Učenicima su govorili o opasnostima koje prijete od konzumacije alkohola i opojnih droga te klađenja i igara na sreću. Savjetovali su ih da prihvate zdrave stilove života te da vode brigu o zaštiti okoliša. Kako bi im ukazali na koji način alkohol utječe na naše sposobnosti, omogućili su im da uz pomoć tzv. pijanih naočala pokušaju ravno hodati, crtati ili pisati, a učenici su se na taj način i sami mogli uvjeriti da već i male količine alkohola djeluju negativno na naš organizam.

Policijska uprava istarska, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije i Odjel za zaštitu okoliša Istarske županije zahvaljuju svima ,koji su prepoznali ovu inicijativu te time doprinijeli jačanju i podizanju svijesti o zaštiti okoliša i prevenciji ovisnosti, a posebice učenicima i organizatorima navedene eko-akcije.



Stranica