Blagoslov kapelice u Valbandonu

Slika /2018/blagoslov kapelice 2012.jpg
Foto: PU istarska

Policijska uprava istarska i policijska kapelanija Sv. Mauro jučer su u Valbandonu blagoslovom nove kapelice svečano obilježili dan kapelanije Sv. Mauro.

Novootvorena kapelica izgrađena je prije 60 godina kao zavjetna kapelica, no s vremenom je izgubila svoju namjenu te se godinama koristila kao skladišni prostor. Inicijativu za uređenje kapelice pokrenuo je 2005. godine Josip Zagoršćak, voditelj  MUP-ove Službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom. Obnova kapelice koštala je oko 100 tisuća kuna, a financirali su je dobročinitelji te je njome u potpunosti obnovljena unutrašnjosti i krov, a postavljeni su i novi prozori.

Na početku svečanog misnog slavlja, domaćin, odnosno policijski kapelan don Ivan Borić zaželio je dobrodošlicu ocu biskupu mon. Jurju Jezerincu, predstavnicima islamske zajednice, predstavnicima policije na čelu s načelnikom Policijske uprave istarske Dragutinom Cestarom, predstavnicima vojske, istarskih gradova i općina te svim okupljenim vjernicima. Potom je pozvao biskupa Jezerinca da blagoslovi kapelicu i sliku pape Ivana Pavla II, kojem je ona i posvećena. Slika pape, koji je bio otvoren prema svakom čovjeku, bez obzira na vjeru i druge različitosti, djelo je policijskog službenika Postaje aerodromske policije Pula Ivice Ovničevića.  

''Danas je ovdje dvostruko slavlje'' rekao je biskup Jezerinac ''blagoslov ove kapele i blagoslov slike pape Ivana Pavla II. Danas vaša kapelanija slavi svog zaštitnika. Crkva se tijekom povijesti rado obraćala u svojim molitvama mučenicima i svecima, uvjerena da su oni ne samo božji miljenici, nego i naši zagovornici. To posebno vrijedi za Sv. Maura, svećenika, biskupa i mučenika, koji je živio na ovim prostorima još prije dolaska Hrvata.'' U svom obraćanju vjernicima, biskup Jezerinac prisjetio se i hrvatskih branitelja, koji su položili svoje živote na oltar Domovine. ''Zahvaljujući njima, koji su žrtvovali svoje živote za zemlju koju su smatrali svojom domovinom, mi danas imamo slobodnu i neovisnu hrvatsku državu. Njih se danas posebno prisjećamo'' naglasio je vojni ordinarij i svojim blagoslovom svečano otvorio kapelicu.