Duhovne vježbe za bračne partnere

Slika /2018/duhovne vježbe 2016.jpg
Foto: PU istarska

Posljednji tjedan u listopadu, od 25. do 28.listopada u Valbandonu, u organizaciji Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj, održane su duhovne vježbe za vjernike katolike, djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova. Duhovnim vježbama, koje je vodio kapelan Stjepan Harjač i velečasni Krunoslav Pačalat prisutvovalo je 15 parova iz pet policijskih uprava i Ravnateljstva policije.

Ove duhovne vježbe pod nazivom „Bračni susreti“ posvećene su poboljšanju odnosa u braku i obitelji te osvješćivanju svetog sakramenta ženidbe. Namijenjene su bračnim parovima kako bi ih se podučilo važnosti međusobne komunikacije koja se u kolotečini svakodnevnih obveza česti gubi i ostaje na razini rješavanja financijskih i drugih obveza, ističe kapelan Stjepan Harjač.  „Bračni susreti“, pojašnjava kapelan Harjač, organizirani su u vidu radionica na kojima parovi uče kako izraziti svoje misli i osjećaje, uče ponovno komunicirati sa svojim supružnikom. Zahvaljujući dobro osmišljenim radionicama, parovi uče kako je vrijeme odvojeno za bračni dijalog neophodan uvjet za uspješan brak i sretnu obitelj. Ako igdje vrijedi ona narodna »šutjeti je zlato«, onda to sigurno nije u braku. Šutnja je velik neprijatelj uspješnog braka a bračni konflikti rješavaju se ravnopravnim i otvorenim dijalogom. Cilj je da polaznici u svojoj obitelji stvore bolje i emotivnije ozračje u kojem će rasti i odgajati svoju djecu, da otkriju koliko još emocionalnog i ljubavnog blaga leži u njihovim srcima, da postanu iskreniji i otvoreniji u komunikaciji i da ponovno počnu dublje i sadržajnije razgovarati, zaključio je kapelan Harjač.

Radionice „Bračnih susreta“ vodi  velečasni Krunoslav Pačalat i tri za to stručno osposobljena bračna para. Njihova je uloga da prenošenjem svojih iskustava pomognu bračnim parovima u osvješćivanju  poteškoća u komunikaciji i izražavanju vlastitih osjećaja.  Svakako je potrebno naglasiti da su ovakvi susreti namijenjeni svim bračnim parovima, od onih najsvježije vjenčanih do onih s podužim bračnim stažom, a na njima mogu sudjelovati i parovi koji su samo civilno vjenčani. Jedini je preduvjet da se supružnici vole i žele poraditi na svojim odnosima.

Od parova, sudionika „Bračnih susreta“ mogli smo čuti samo riječi hvale. Tatjana Ivec Habrun i Kristijan Ivec, najmlađi su bračni par na susretima. Oboje policijski službenici PP Novi Marof, ističu kako su na ove susrete došli iz znatiželje i po preporuci kolege. Na radionicama ih se najviše dojmilo pisanje pisma supružniku a koje im je omogućilo da izraze svoje najdublje osjećaje. Duhovne vježbe nadmašile su sva njihova očekivanja. Krešimir Kalaica, policijski službenik PP Samobor zajedno sa suprugom Gordanom u braku je preko 20 godina. I oni su puni riječi hvale za duhovne vježbe i iznenađeni su koliko su uspjeli produbiti svoju bliskost. Zoran Duspara, policijski službenik iz PU vukovarsko-srijemske sa suprugom Ružicom u braku je punih 25 godina i par su s najdužim bračnim stažom na vježbama. Vježbe su im pomogle da poboljšaju svoj odnos. Naglašavaju kako se na radionicama, odnosima u braku ne prilazi samo s aspekta vjere već puno šire, s psihološkog i multidisciplinarnog aspekta. Zoran Duspara ističe kako je siguran da će parovi prenositi stečena iskustva i biti apostoli bračnih susreta te pozitivno djelovati ne samo na svoju užu obitelj, već i na radno okruženje i odnose na poslu.  Centralni događaj i ovih „Bračnih susreta“ bilo je misno slavlje u kapelici Bl. Miroslava Bulešića u Valbandonu na kojoj je svih petnaest parova obnovilo bračne zavjete.