Sveta misa povodom Dana policije

Slika /2018/dan policija 2016.jpg

Foto: PU istarska

U sklopu aktivnosti kojima je Policijska uprava istarska obilježila ovogodišnji Dan policije, 27. rujna je u crkvi Gospe od mora održano misno slavlje koje je predvodio policijski kapelan Ilija Jakovljević. Kapelan Jakovljević je u svojoj propovjedi istaknuo da je ovo dan kad na poseban način kao djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova zahvaljujemo ponajprije Svemogućem Bogu na svim onim milostima, kojima nas je obdario da možemo savjesno i marljivo izvršavati zadaće koje su pred nama. Odgovorna je to služba, ali kao profesionalci, pozvani smo da u skladu sa svojim talentima i zaduženjima izgrađujemo naš sustav, a time i sustav vrednota u našem društvu. Na jedan način mi smo ogledalo našeg društva. Stoga je jako važno da mi međusobno budemo graditelji civilizacije mire, kako je volio isticati sv. Ivan Pavao II. Ali ta civilizacija započinje u našem obiteljskom životu, u našem profesionalnom životu. Stoga poštujmo jedni druge, kako bi mogli doživjeti poštovanje i zahvalnost. Nadolazeća vremena nisu i neće nimalo biti jednostavna, ali ona su nam svima izazov da još više budemo međusobno povezani.

Na proljetnom hodočašću policije i vojske u Rim, u ovoj Godini milosrđa, Papa Franjo nas poziva da u našim obiteljima i mjestima gdje radimo budimo sredstvo pomirenja, graditelji mostova i sijači mira. Kaže papa: „Pozvani ste ne samo sprječavati, upravljati i privoditi sukobe kraju, nego i pridonositi izgradnji poretka utemeljenog na istini, pravednosti, ljubavi i slobodi.“ Papa je svoju katehezu završio riječima: „Hodite svojim putem vjere i otvorite srca Bogu, milosrdnom Ocu koji se nikada ne umara praštati nam. Pred izazovima svakoga dana, odsijevajte kršćanskom nadom, sigurni u pobjedu ljubavi nad mržnjom i mira nad ratom.“

''Unesimo u svoje služenje više ljubavi i pravednosti, napose u svoje međuljudske odnose. Veliki smo samo onoliko koliko znamo oprostiti i tražiti oproštenje. Neka naša Uprava bude mjesto istinskog dijaloga i mira; a svi mi ljudi koji čuvamo dostojanstvo drugog i nikad ne zaboravimo one riječi koje nas uči naš zaštitnik, bl. Miroslav Bulešić: „Moja osveta je oprost!“ Dragi prijatelji, Vas i Vaše obitelji povjeravam zagovoru naših nebeskih zaštitnika i neka Vam Bog milosrđa podari zdravlje duše i tijela kako bi mogli dostojanstveno služiti Domovini koja nas je izabrala za ovo časno zvanje'' naglasio je policijski kapelan.