Proslavljen Dan policijske kapelanije bl. Miroslava Bulešića

Slika /2018/dan kapelanije 2016.jpg
Foto: PU istarska

U crkvi bl. Miroslava Bulešića u Valbandonu, danas je održano svečano misno slavlje povodom obilježavanja Dana policijske kapelanije Policijske uprave istarske i zatvaranja Godine Milosrđa u Valbandonu. Svečanu misu predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, zajedno s vlč. mr. Ilijom Jakovljevićem, policijskim kapelanom za Policijsku upravu istarsku.

Misnom slavlju prisustvovali su prvi vojni ordinarij u RH mons. Juraj Jezerinac, načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar sa svojim suradnicima, načelnici drugih policijskih uprava i njihovi izaslanici, predstavnici Hrvatske ratne mornarice i vojske predvođeni kontradmiralom Predragom Stipanovićem, policijski i vojni kapelani i njihovi pomoćnici koji ovih dana borave na duhovnim vježbama u Valbandonu te župni zbor i vjernici župe Fažana.

Budući je Vojna biskupija jedina hrvatska biskupija koja nema svoje katedrale, određeno je da u Godini milosrđa policijska crkva bl. Miroslava Bulešića bude povlašteno mjesto oprosta te je stoga i Sveta Godina zaključena misnim slavljem u Valbandonu. U svojoj propovjedi mons. Jure Bogdan govorio je o pomalo zaboravljanoj dimenziji Božje biti – milosrđu te o mučeništvu mladog hrvatskog svećenika Miroslava Bulešića, koji je ubijen 1947. godine u župnoj kući u Lanišću.

Prisutnima se obratio i načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar koji je zahvalio vojnom biskupu mons. Bogdan na odluci da policijska crkva bl. Miroslava Bulešića u Valbandonu bude proglašena hodočasničkom crkvom za Vojnu biskupiju u Godini Milosrđa. Načelnik uprave čestitao je djelatnicima Dan policijske kapelanije te je zahvalio kapelanu Jakovljeviću na protekloj godini uspješnog i vrlo odgovornog vršenja službe policijskog kapelana, uz punu i svesrdnu duhovnu skrb za sve pripadnike naše kapelanije.   

Po završetku misnog slavlja, a na traženje policijskog kapelana Policijske uprave zagrebačke, mons. Bogdan uručio je relikviju bl. Miroslava Bulešića ovlaštenom za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave zagrebačke Željku Prši,  kako bi se ona mogla trajno pohraniti u prostorije policijske kapelanije Majke Božje Kamenitih vrata.