Otvaranje Godine milosrđa u crkvi bl. Miroslava Bulešića

Slika /2018/godina milosrđa 2016.jpg

Foto: PU istarska

U petak, 13. svibnja 2016. godine na 96. obljetnici rođenja blaženog Miroslava Bulešića, u Valbandonu, u njemu posvećenoj crkvi, održan je obred otvaranja Godine milosrđa.

Odlukom vojnog ordinarija mons. Jure Bogdana crkva bl. Miroslava Bulešića u Policijskom odmaralištu u Valbandonu kod Pule proglašena je hodočasničkim mjestom u Svetoj Godini Milosrđa za Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj.

Svečani čin početka Godine milosrđa i otvaranja Svetih vrata održan je danas, održan je pod predsjedanjem biskupa u miru mons. Ivana Milovana uz kojeg su koncelebrirali domaćin, policijski kapelan za PU istarsku vlč. mr. Ilija Jakovljević i vlč. Ivo Borić, policijski kapela za PU dubrovačko-neretvansku.

Obred je započeo na ulazu u crkvu uvodnom molitvom. Prije spomena krštenja i blagoslova vode, djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova, Voditelj samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj Josip Zagoršćak obratio se okupljenima i pročitao dekret vojnog ordinarija kojim crkvu. bl. Miroslava Bulešića proglašava hodočasničkom crkvom u Jubilejskoj godini.

Biskup je u prigodnoj homiliji povijesno kontekstualizirajući pojasnio pojam jubilejske godine, naglasio njezin veliki socijalni značaj napose zbog uzusa brisanja dugova. Progovorio je potom o pojmu milosrđa, prisutnog u svakodnevnom životu te naglasio želju pape Franje za isticanjem milosrđa kojim je nadasve prožet njegov pontifikat. Mons. Milovan je podsjetio na važnost ispovijedi i iskazivanja duhovnih i tjelesnih djela milosrđa prema bližnjima.

U tom kontekstu biskup je spomenuo i našeg najmlađeg Blaženika, bl. Miroslav Bulešić živio je ne samo dosljednost i hrabrost, već i veliku dobrotu i milosrđe. „Među krvlju natopljenim narodom mi svećenici trebamo biti Samarijanci koji pružaju bijeli oblog ljubavi na rane toga naroda“, citirao je biskup zapis iz Blaženikovog dnevnika gdje spominje ratne strahote kojima je bio pogođen narod u Istri za vrijeme Drugog svjetskog rata. Iz Kanfanara je citirao zgodu kada je Blaženik jednom prosjaku u dronjcima poklonio svoju košulju.

Jubilejska godine treba prije svega biti prigoda da se sve više približimo Bogu, te da molitvom stvorimo i produbimo jedan svoj iskren i jednostavna stav prema Bogu. Neka nam bl. Miroslav svima bude uzor u nastojanju djelotvornog življenja milosrđa, zaključio je biskup Milovan.

Na kraju misnog slavlja okupljenima se prigodnim zahvalama obratio domaći policijski kapelan za PU istarsku vlč. mr. Ilija Jakovljević, koji je ujedno i podsjetio na uvjete za dobivanje potpunog oprosta u toj crkvi.

Načelnik PU istarske, Dragutin Cestar u završnim zahvalama izrazio je radost što je upravo ta crkva proglašena hodočasničkom crkvom za Vojni ordinarijat RH te izrazio spremnost na prihvat hodočasnika koji će ondje dolaziti. U Policijskom odmaralištu u Valbandonu se uobičajeno vrlo često održavaju duhovne vježbe za razne kapelanije Vojnog ordinarijata.