Prijevare i pranje novca

Slika /2023/euri 2.jpg

  

Policijska uprava istarska upozorava građane da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve prijevare ili sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.

Naime, na području više policijskih uprava, zabilježeni su slučajevi specifičnih prijevara građana, počinjenih na način da nepoznate osobe putem e-maila stupaju u kontakt sa građanima nudeći im obavljanje određenog posla. U sklopu realizacije navedenog posla, građanima na njihove bankovne račune iste osobe doznačuju veće ili manje svote, vjerojatno otuđenog novca, da bi nakon toga od njih tražili prosljeđivanje tih sredstava na inozemne račune putem Western Uniona, Moneygram-a ili sličnih platnih servisa.

Kroz elektronsku komunikaciju, od građana uglavnom traže informacije o radnim vremenima banaka i drugih financijskih ustanova te ostale podatke od koristi za što efikasniji i što brži novčani transfer te im naposljetku i dostavljaju listu primatelja u inozemstvu na čije ime se navedeni novac po zaprimanju treba proslijediti. Također, građanima se za obavljene transakcije nudi i određeni iznos provizije kao naknada za odrađeni posao, odnosno prosljeđivanje novca.

Upozoravamo građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na primamljive oglase za naizgled lagan posao kako ne bi postali žrtvama prijevare, a u konačnici time i sudjelovali u počinjenju kaznenog djela.