Pripazite prilikom korištenja bankomata

Slika /2019/bankomat skimming.JPG

  

Tijekom turističke sezone na jadranskoj su obali česti slučajevi da počinitelji, iskorištavajući gužve i opuštenost građana, postavljaju na bankomate čitače bankovnih kartica, tzv. ''skimming'' uređaje. Radi se o posebnim uređajima, koji izgledaju poput originalnih utora bankomata, a koji snimaju sadržaj magnetnog zapisa kartice. Pripadajući PIN broj počinitelji uglavnom dobivaju tako da na bankomat  postave malu kameru ili lažnu tipkovnicu. Kopirani podaci potom se prenose na krivotvorenu karticu, s kojom se može podizati novac s bankomata ili se takva kartica koristi za plaćanje putem interneta. 

Kako bi izbjegli da postanete žrtvom ovakvog oblika prijevare, savjetujemo slijedeće:

  • Karticu i PIN uvijek držite odvojene i čuvajte od neovlaštenih osoba.
  • Prilikom dolaska na bankomat, pažljivo pogledajte otvor za karticu, tipkovnicu i kućište bankomata. Ukoliko primijetite nešto neobično, odnosno oštećenja, dodatno postavljenu opremu ili uređaje, nemojte koristiti bankomat, već o tome odmah obavijestite banku i policiju.
  • Prilikom unošenja PIN-a obavezno drugom rukom zaklonite tipkovnicu.
  • Ukoliko bankomat zadrži vašu karticu, odmah obavijestite banku i budite oprezni s nepoznatim ljudima koji vam nude pomoć.
  • Ukoliko ste oštećeni kaznenim djelom, odmah obavijestite banku i policiju na broj 192.

 

Cash trapping

Kod tzv. cash trappinga radi se o tehnici izvlačenja novčanica iz bankomata, na način da počinitelj na ili u otvor za isplatu novca na bankomatu, postavlja lažni otvor koji sprječava isplatu novca, odnosno zaustavlja izlazak novčanica, dok bankomat istovremeno prikazuje da je novac isplaćen. Dakle, počinitelj ugrađuje jednostavan sklop (zamku), koji može te novčanice ''uhvatiti'' pri izlasku iz bankomata ili se otvor na bankomatu iz kojeg izlaze novčanice može zatvoriti s lažnim poklopcem, koji se samo zalijepi preko originalnog poklopca, a koji se s unutarnje strane premaže ljepilom, na koje se onda hvataju novčanice.

Korisnik bankomata izvrši transakciju, ali mu se fizički ne isporuči novac, jer se isti zalijepi prije nego što ga korisnik bankomata može podići tako da korisnik misli da bankomat ne radi ili da nema novaca.

U takvim slučajevima, kada bankomat evidentira isplatu, ali ne isporučuje novac, savjetujemo građanima da odmah kontaktiraju banku i provjere da li je transakcija evidentirana te zbog čega nije bankomat isplatio novac. Ukoliko se potvrdi da je bankomat funkcionalan, potrebno je nazvati policiju. Također savjetujemo građanima da se ne udaljavaju od bankomata kako bi spriječili počinitelja u preuzimanju novca. Naime, odmah nakon udaljavanja oštećene osobe, počinitelj dolazi do bankomata i preuzima zaustavljene novčanice, zajedno s lažnim otvorom, kojeg je postavio.  

Građani također mogu i vizualno provjeriti da li na otvorima za isplatu novčanica na bankomatu ima bilo kakvih tragova grebanja, lijepljenja ili slično, a koji bi ukazivali na moguće preinake i dogradnje. Savjetujemo građanima da bilo kakve uočene tragove i moguće ugrađene preinake ne diraju do dolaska policije.