Biciklisti u prometu

Slika /2019/biciklisti oprez.jpg

  

U cilju poboljšanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, u kojem često stradavaju biciklisti kao jedni od najugroženijih sudionika, a s obzirom na veliku prisutnost biciklista na prometnicama, Policijska uprava istarska upozorava na opasnosti kojima je izložena ova kategorija sudionika u prometu.

Upozoravamo sve vozače bicikla da se pridržavaju odredaba članka 101. stavka 2., članka  112. stavka 1. i 2.,  članka 113. stavka 1. te članka 114. stavka 3., kao i ostalih odredbi iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje se odnose na bicikliste.     

Podsjećamo vozače bicikla na najznačajnije zakonske odredbe: 

  • Člankom 101. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, propisano je da od prvog sumraka (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Za takav prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna. 
  • Člankom 112. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, propisano je da su se vozači bicikla dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebito je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika. Ako se  dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog. Za takav prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna. 
  • Člankom 113. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, propisano je da vozači bicikla moraju upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju druge sudionike u prometu, osobito se ne smije skidati istovremeno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti  ili vući, gurati u upravljanju ili ugrožavati druge sudionike u prometu. Za takav prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna. 
  • Člankom 114. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, propisano je da vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. Za takav prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.